20.06.2024

Общините са оставени сами, държавата не решава все по-задълбочаващите се проблеми

Анализ на данните за състоянието на водите в национален мащаб сочи, че едва 36,75 от повърхностните водни тела са в добро или отлично екологично състояние, 66,39% покриват данните за добро химично състояние. До 2027 г. състоянието на качеството на водите трябва да бъде подобрено, което изисква сериозна мобилизация по управлението на водните басейни. Част от тези усилия в стратегически план е и актуализацията на ПУРБ.

Представители на две от ключовите дирекции в МОСВ взеха участие в първото заседание на Постоянната комисия по околна среда, кръгова икономика и зелени политики на НСОРБ – дирекция “Управление на отпадъците и опазване на почвите” и дирекция “Управление на водите”.

До 30 септември продължават консултациите по разработените проекти на планове за управление на речните басейни. Документите са публикувани на страниците в интернет на съответните басейнови дирекции, предстоят и срещи в цялата страна. От МОСВ призоваха общините да бъдат проактивни, за да могат своевременно да се запознаят с плановете и да изпратят своите препоръки и бележки.

Преобладаващата част от набелязаните мерки за подобряване са свързани с ВиК сектора. Основните констатирани проблеми са свързани с прилагането на директивата за пречистване на градските отпадъчни води и нуждата от изграждане на канализационна мрежа в населените места и на пречиствателни станции.

Освен самото наличие на съоръжения, директивата и националното законодателство поставят и изисквания към качеството на отпадните води. В ангажиментите на общините влиза контрола по изпълнението на тези отговорности от страна на ВиК операторите, обърнаха внимание от МОСВ.

Към 2022 г. у нас са изградени 118 пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) в агломерации с над 2000 еквивалент жители /е.ж./, като 3 от тях са с първично пречистване на отпадните води, 32 имат и вторично пречистване и 83 работят с три степени на пречистване. Все още се отчита необходимост от изграждане на пречиствателни станции в 233 агломерации на територията на страната, а в 253 все още няма изградена канализационна мрежа.

Към момента е спряно финансирането на проекти за изграждане на водоснабдителни мрежи, макар, че по данни на МРРБ необходимите инвестиции в сектора на ВиК значително надхвърлят 6 млрд лв.

Приоритетно ще бъдат финансирани дейности за изграждане на канализация в агломерации с над 10 000 е.ж., т.к. страната ни е изправена пред риск от наказателна процедура. На второ място са дейностите по изграждане на канализационни мрежи в агломерации между 2 и 10 000 е.ж. Третият приоритет са мрежите и пречиствателните станции в населени места с до 2 000 е.ж., разположени по крайбрежието, които заустват отпадните води в Черно море.

Заместник-председателят на постоянната комисия инж. Иванка Димитрова от община Свиленград постави пред екипа от МОСВ въпроса за нуждата от строг контрол за почистването на реките. Общините изпълняват своята част от задълженията по закон, но само в урбанизираните части на поречията. Липсва визия за ефективното осъществяване на задълженията на държавата извън урбанизираните територии и това създава сериозен проблем за населението, т.к. поставя населените места под риск при наводнения и повишаване нивата на реките.

Почистването на речните корита е ключово за предотвратяване на риска от наводнения, подчерта изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и призова МОСВ в разработваните планове за управление императивно да бъдат заложени отговорности и задължения за комплексното почистване на речните корита, да бъдат предвидени източници за финансиране и да се осъществява ефективен контрол.

За предстоящите промени в националната и европейска нормативната уредба по управление на отпадъците говори Светла Божкова, директор на дирекция “Управление на отпадъците и опазване на почвите” в МОСВ. След евроизборите на дневен ред са изменения в Рамковата директива за отпадъците, в регламента за опаковките и отпадъците от опаковки, в регламента за кръговост при проектиране на превозни средства и изискванията за извеждане от употреба на спрени от движение МПС и на регламента за замърсяване с пластмасови частици. Очаква се финализиране и на още два документа, регламентиращи изискванията към превозите на отпадъци и утилизацията на негодни за употреба батерии.

Експертите обръщат внимание, че европейската регулация вече обхваща целия жизнен цикъл на отделните видове отпадъци.

Сериозни усилия на национално ниво предстоят по прилагане на изискванията за намаляване на отпадъците от храни, а също така и на текстилните отпадъци. Сериозно трябва да бъде редуцирано и количеството отпадъци от опаковки, като целта към 2040 г. е те да намалеят с 15%. 

Оживена дискусия сред членовете на ПК по околна среда предизвика и задължителното изискване в бъдеще, ако съществуват няколко организации, компетентни в областта на разширената отговорност на производителя, да се гарантира, че те изпълняват задълженията си на цялата територия на дадената държава. В момента подобряването на взаимоотношенията на общините с организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки (ООО) става ключово важно, поради факта, че ООО са отговорни за създаване и поддържане на системите за разделно събиране на отпадъци. При новия модел за определяне на ТБО, липсата на добре развити системи за разделно събиране, в непосредствена близост до гражданите, негативно ще рефлектира върху задължените лица, подчертават от общините.

Отговорностите на ООО, дефинирани от екоминистерството са базирани на не особено амбициозни цели и фирмите не полагат усилия за реално разширяване на развита мрежа за разделно събиране. Общините от своя страна имат правото да претендират това да се случи, тъй като е важна предпоставка за намаляване на смесените битови отпадъци, за които на гражданите и фирмите се начислява такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Някои от общините са принудени сами да закупуват специализирани съдове за разделно събиране, макар че средства за това се предоставят на организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, които се толерират от екоминистерството. Новите екологични регламенти предвиждат още една група отпадъци да подлежат на разделно събиране и това са фасовете от цигари.

От 2029 г. в страната трябва паралелно да заработи и депозитна система за пластмасови и метални опаковки от напитки.

Залата реагира с коментари и мнения при представянето на подготвяните от МОСВ промени в ЗУО. Според тях предстои да бъде внесено предложение общините да нямат възможност да редуцират отчисленията за депониране, както и напълно да отпадне възможността за отмяна плащането на отчисления.

Общинските експерти са категорични, че на практика отчисленията за депониране се превръщат в екологичен данък, който държавата се опитва да „скрие“ в начисляваната на гражданите такса битови отпадъци и остро възразиха на намеренията на екоминистерството.

Остро беше поставен и въпроса за баланса на отговорностите и задълженията по спазване на екологичните разпоредби. Независимо от факта, че производителя на стока в опаковка трябва да бъде отговорен за нейното правилно третиране след употреба, глоби за замърсявания се налагат на кметовете, възразиха участници в заседанието. Това дава възможност редица предприятия да формират нерегламентирани сметища, които се почистват с парите на данъкоплатците, които вече са платили в цената на стоката за оползотворяване на опаковката.

Сериозен проблем от гледна точка на общините представляват и строителните отпадъци. Вече не се разрешава откриване на площадки за депониране на строителни отпадъци, в същото време държавата не предвижда средства за проектиране и изграждане на системи за повторно използване. На практика национална политика се изпълнява със средства от общинските бюджети, посочиха присъстващите представители на общини. Експертите подчертаха и че държавата не предприема мерки за изпълняване на изискванията за вторично използване на строителни отпадъци. Почти няма у нас лицензирани технологии, които да използват повторно отпадъци от строителни дейности. Така на практика този отпадък се превръща в доживотно бреме за общините.

Горещата тема за изготвяне на план-сметките за отпадъците по повия модел замърсителят плаща членовете на постоянната екокомисия на НСОРБ имаха възможност да коментират с ръководителя на екип “Местни политики и финанси” Даниела Ушатова. В периода до 01.01.2025 г. предстои сериозна работа на екипите по финанси, данъчна политика и екология в общините. Много бележки имат специалистите по отношение на изискваните данни в изготвения от МФ образец на план-сметка за управление на отпадъците, за много от критериите липсват легални дефиниции и това създава предпоставки за свободно тълкуване, липсва визия за решаване на проблемите с незаконните и недекларираните имоти, няма данни за обема отпадъци генериран по общини, липсва достъп до данните на ГРАО. Това са само част от препятствията, които предстои да бъдат преодолявани преди местните администрации да внесат за разглеждане от общинските съвети новите план-сметки и наредбите за формиране на ТБО.

“Ваша е основната задача в процеса на преминаване към нов модел за отчитане на ТБО”, подчерта изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Финансистите ще облекат в цифри реалните промени по оптимизиране на целия процес за управление на отпадъците, който трябва да планират и реализират еколозите на общините, подчерта тя.

“Важно условие за успех, независимо от възприетия подход, остават цялостния преглед на дейностите по управление на отпадъците и въвеждането на строг контрол на всички свързани с него процеси”, изтъкна Силвия Георгиева. Тя обобщи неотложните задачи пред общините. На първо място това са всички дейности, свързани с реорганизация на сега действащите системи за управление на отпадъците – от анализ на състоянието и оценка на разходите и ефекта, през морфологичен анализ на генерираните отпадъци, зониране на населените места, наблюдение и преценка за ефективността на работата до момента и пр. Не лека задача в този комплекс от дейности ще бъде и максималното разширяване на системите за разделно събиране на отпадъци. Тази дейност е свързана с предоговаряне на условията за работа на ООО на територията на общината, с разработване на ясни и прозрачни правила и въвеждане на ефективни механизми за контрол.

Втората група задачи са свързани с информирането на гражданите, постигане на разбиране от тяхна страна и ангажирането им за разделно събиране на отпадъците. Никой не иска да съобщава лошите новини и затова толкова дълго държавата бездейства по този въпрос, обърна внимание изпълнителният директор на Сдружението.

Третият и последен етап е свързан с прилагането на разпоредбите на Наредбата на МФ за формиране на план-сметката и изготвяне на наредбата, която на общинско ниво да регламентира процесите, отговорностите и задълженията. “Целият този комплекс от задачи започва от еколозите на общините, през финансистите и завършва в общинския съвет”, подчерта Силвия Георгиева. Липсата на каквато и да било подкрепа и разбиране от страна на държавните институции, дистанцирането от проблема на всички организации с екологична насоченост поставя общините и обществото пред риска в одеждите на новата план-сметка да облечем старите системи за сметосъбиране и третиране, предупреди изпълнителният директор на НСОРБ.

Сдружението набеляза бъдещи промени в ЗМДТ, за да бъдат предотвратени рисковете за общинските бюджети поради блокиране на процеса по приемане на документите за въвеждане на новата ТБО. Сериозна работа предстои и по подготовка на промени в ЗУО, които да регламентират развитието и управлението на системите за разделно събиране с ясни отговорности и задължения. Тревогата на експертната общност се поражда от усещането, че общините са сами в тази колосална за обществото промяна.

 Кмета.БГ

Дата: 20.06.2024

Източник: kmeta.bg

Прочетено: 198