20.06.2024

На 19 юни 2024 г., в БСК Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ) раздаде традиционните си награди „Енергетик на годината“. Гост на събитието беше зам.-председателят, главен финансов директор и член на УС на БСК Станислав Попдончев.

Церемонията по връчване на наградите започна с едноминутно мълчание в памет на Димитър Шевиков – дългогодишен председател на ББКЕ, който ни напусна завинаги през април т.г.

Инициативата за номинирането на изявени енергетици – работодатели да се удостояват със званието «Енергетик на годината», датира от 1996 г.

За 2024 г. наградите бяха връчени от проф. д-р инж. Валентин Колев - председател на УС на ББКЕ и член на УС на БСК.

Вижте снимки от събитието ТУК.

***

Удостоени със звание „Енергетик на годината“ за 2024 г.

Секция АТОМА ЕНЕРГЕТИКА:

инж. Драгомир Драголов -  Главен енергетик „Изпълнение на ремонта“ в част Системи за контрол и управление и Електрооборудване в „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

През последните няколко години, като изключително висококвалифициран специалист в областта си, е оказал незаменимо съдействие по дейности, свързани с диверсификация на ядреното гориво и с активното му участие успешно са завършени редица мащабни проекти за обновяване и модернизиране на АЕЦ „Козлодуй“.

Секция ЕНЕРГОПРОИЗВОДСТВО:

инж. Константин Колев – Директор на дирекция „Сигурност“ при ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД

От 1992 год.  започва да се изкачва по стълбицата на трудовата си кариера.  С упорития си труд и отговорност решава редица технически въпроси, като винаги се стреми да изпълнява целите на централата да гарантира енергийната сигурност, грижа за околната среда и към персонала, коректност към потребители и партньори.

инж. Петко Тепелиев

Ръководител отдел в промишлеността „Електроснабдяване и електроборудване“ в рудник „Трояново 1“ при „Мини Марица-Изток“ ЕАД

Със своя 34-годишен професионален стаж в рудника има реализирани редица значими проекти в сферата на електрооборудването и електроснабдяването, в поддръжката и рехабилитацията на производствени ел. съоръжения. Като изключителен професионалист, всеотдаен в работата си, последователен и безкомпромисен по отношение качеството на безоопасността той е мотивиращ пример за младите електроинженери.

Секция нек и водноелектрически централи:

инж. Владо Бояров - Ръководител ВЕЦ Цанков камък при НЕК ЕАД

Започва своя кариерен път в НЕК преди 20 г., като преминава през различни позиции по ремонт и поддържане на машини и съоръжения във ВЕЦ Девин, ПАВЕЦ Орфей, ВЕЦ Кричим в Клон ВЕЦ група Родопи – Пловдив и ВЕЦ Цанков камък.  Благодарение на своята отдаденост и висока професионална експертиза става първият ръководител на каскада в Предприятие ВЕЦ – Девин-Тешел-Цанков камък. С изключителната ефективност по отношение на управлението на ресурсите и оборудването инж. Бояров поема ръководството на язовирен район „Въча“, който включва язовирите Кричим, Въча и Цанков камък. Заедно с екипа си справят със сложна и безпрецедентна по своята същност операция по възстановяването на табления затвор на авариен савак на ВЕЦ Цанков камък в много кратък срок, без да пестят сили и енергия.

Секция пренос на електрическа енергия:

инж. Калоян Бурванов - Управител на „ЕСО проект“.

Със солиден опит в областта на проектирането на обекти и съоръжения в електроенергетиката, както и на оптични връзки и системи за автоматичен контрол. От 2018г. е в екипа на ЕСО като инженер в управление „Проектиране“ и през следващата година е назначен за ръководител на управлението, което през 2021 година става част от „ЕСО Инженеринг“. Инж. Бурванов допринася съществено в проектирането на ключови електропроводи и подстанции, част от инфраструктурата на електропреносната система на България, стопанисвана от Електроенергийния системен оператор.

Секция електроразпределение:

инж. Никола Стойчев  - Ръководител отдел „Мрежови системен оператор при Електророзпределение Юг – ЕВН

Професионалния си опит придобива като работи за кратки периоди като проектант на вътрешни и външни електрически инсталации, лаборант, електромонтьор във ВЕЦ, преминава през различни длъжности от електромонтьор до главен инженер в НЕК ЕАД Електроснабдяване, клон Пазарджик. От 2005 г. започва работа в групата на ЕВН. Участвал е в редица проекти и работни групи на техническо, административно и управленско ниво във връзка със стандартизация на материали, наръчници за експлоатация и поддръжка, въвеждане и поддръжка на мрежови софтуерни продукти, намаляване на аварийността, централно управление на мрежата, управление на кризи и кризисен мениджмънт  и различни други проекти.

инж. Радослав Цветков - Главен директор управление на активи при „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД - Електрохолд

Стартира професионалния си път в „ЧЕЗ Разпределение България“, а след това се присъединява към екипа на „Енерго-ПРО мрежи“. Има над 20 години опит в сферата на електроенергетиката и управлението на газовата инфраструктура, като заема различни ръководни длъжности в сектора. През 2021 поема ръководството на дирекция „Стратегическо планиране и развитие на мрежата“ в Електроразпределителни мрежи Запад, а от  пролетта на 2022 е Главен директор управление на активи.

инж. Христо Рахнев - Управител на РОЦ Варна при Енерго Про (поради служебни ангажименти не може лично да получи наградата си)

Началото на професионалния си път в сектор „Енергетика“ поставя през 2001 год. като електромонтьор. В периода 2005-2013 г. придобива пряк опит в изграждането на подстанции – 20, 110, 220, 400 kV, както и на фотоволтаични централи като мениджър проекти. От 2014г. започва работа за Електророзпределение Север като началник отдел в Регионален обслужващ център (РОЦ) Горна Оряховица/Габрово, по-късно е релокиран в РОЦ Варна, впоследствие поема управлението на РОЦ Русе/Разград, а към настоящия момент е управител на РОЦ Варна. Номинацията му е логично следствие от неговия дългогодишен принос в Електроразпределение Север, част от групата на ЕНЕРГО-ПРО ВАРНА.

Секция ТОПЛОФИКАЦИЯ:

инж. Ваня Стефанова - Ръководител група Енергийно/ производствено планиране при ЕВН България Топлофикация ЕАД

Професионален опит придобива с изключителна отдаденост в работата си в  Топлофикация Пловдив ЕАД, а по късно продължава в ЕВН България Топлофикация. Заема различни длъжности като организатор топлоизточници, ръководител отдел Енергопроизводство, инженер топлоенергетика в отдел Производствено планиране и контрол и ръководител група Енергийно/ производствено планиране. Основен повод за номинацията е водещата  роля на инж. Стефанова в успешното внедряване на приложение в ЕВН Топлофикация, разработено от екип „Бизнес анализи“ към отдел „Енергоикономическо планиране“ в ЕВН Австрия. Приложението служи за планиране производството на топлинна енергия, планиране на продажбите на електрическа енергия при сегменти „Ден напред“ и „В рамките на деня“, планиране на необходимите количества природен газ - по централи и общо за дружеството.

Секция ЕЛЕКТРОИЗГРАЖДАНЕ:

г-н Стефан Къчовски – Управител на „Елтип“ ЕООД и съдружник в „Електроконсорциум“ ООД

Завършва висшето си образования в САЩ.  Завръщайки се в България работи заедно със своя баща като усвоя инженерната му професия и опит на място на големите енергийни обекти. Проявява изключителен професионализъм при изграждането на въздушните електропроводи 400 kV, рехабилитация и ремонти на ВЛ 110 kV, кабелни линии 110 kV,  изграждане на фотоволтаици и други дейности в Република България. Към момента му предстои завършване на Техническия университет и придобиване на второ висше образование – инженерна специалност. За дейността му като ръководител на дружество с дългогодишен опит в електроизграждането и за неговия принос в работата на Браншовата камара е номиниран за „Енергетик на годината“.

Секция Ремонт и модернизация. Ефективно използване на енергийните ресурси:

инж. Сергей Поменов - Заместник Изпълнителен Директор на "Минстрой Марица изток" АД

Инж. Поменов е с професионална квалификация "Минен инженер", специалност "Разработване на полезни изкопаеми". Трудовия му път започва в "Мини Марица изток" ЕАД, където работи над 30г. на различни позиции, последно като ръководител участък "Рудничен транспортно-насипищен комплекс". След това работи на различни ръководни позиции в  "Енергоремонт Холдинг" АД, "КМС"ЕАД и понастоящем в "Минстрой Марица изток" АД. Последната година взема активно участие в договори и проекти в Енергетиката като: Ремонт на тежко минно оборудване  и Техническа рекултивация на терени в  "Мини Марица изток" ЕАД и Ремонт на енергетично оборудване в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД.

 

 

 

Дата: 20.06.2024

Източник: БСК

Прочетено: 618