27.06.2024

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева участва днес, 27 юни 2024 г., в Брюксел, в конференция „Навигация в бъдещето: предизвикателства и възможности за дълголетие в Европа“. Конференцията на високо равнище е повод за цялостен дебат за това как да се поддържа адекватна и устойчива социална защита в обществото на дълголетието в ЕС. Мария Минчева участва във форума като представител на Работна група "Социална закрила" към BusinessEurope.

Участниците в събитието ще разгледат отблизо въздействието на дълголетието върху пенсиите, здравеопазването и дългосрочните грижи.

Конференцията ще насърчи откритите дебати и ще проучи политическите последици от дълголетието в Европа. Обявен в инструментариума за демография от октомври 2023 г., той ще събере високопоставени говорители от Европейската комисия и лицата, отговорни за вземането на решения на национално равнище, както и социалните партньори и заинтересованите страни от ЕС, международните организации и академичните среди.

Сред потвърдените говорители са комисарите Шуица, Шмит и Джентилони, вицепремиерът на Белгия Франк Ванденбруке и лауреатът на Нобелова награда за икономика проф.

Въз основа на констатациите в Доклада за застаряването от 2024 г. и Доклада за адекватността на пенсиите за 2024 г. експерти и заинтересовани страни ще обсъдят основните предизвикателства пред дълголетието в Европа:

  • Как да се постигне баланс между устойчивостта и адекватността на пенсионните системи в Европа?
  • Какви стратегии за устойчиви и адекватни дългосрочни грижи и здравеопазване
  • Как участието, ученето и равнопоставеността могат да помогнат за оформянето на трансформирането на пазарите на труда в общество на дълголетието

Докладът за адекватността на пенсиите на Комитета за социална закрила и Европейската комисия и Докладът за застаряването на населението на Комитета за икономическа политика и на ЕК са водещи тригодишни доклади, които предоставят сравнителен прогнозен анализ съответно на адекватността на доходите в напреднала възраст и на предизвикателствата пред макроикономическата и фискалната устойчивост, свързани със застаряването на населението. Констатациите от изданията на двата доклада за 2024 г. ще бъдат представени и обсъдени на конференцията на високо равнище.

Дата: 27.06.2024

Източник: БСК

Прочетено: 157