10.07.2024

Темата коментира за Нова ТВ доц.д-р Щерьо Ножаров - икономически съветник в БСК

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи съответно 8 968 евро и 9 355 евро. Средните заплати в Европа варират в широки граници, което оказва значително влияние върху решенията за наемане и работа. Северните и западните европейски страни имат най-високи средни нетни заплати, докато източните и южните европейски страни отчитат много по-ниски стойности.

Според икономиста Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа" разликата в доходите на България и средните нива на ЕС е около три пъти. "Все още не догонваме другите страни. Страната ни е на последно място по разходи за труд - 9,3 евро на час. Има много "мъртви" пари във вид на депозити - защо те не се инвестират?", попита той.

От своя страна, икономическият съветник в БСК доц.д-р Щерьо Ножаров смята, че фактическото индивидуално потребление на българите е 73% от средното. "БВП на човек от населението е 64% от средния в ЕС. Тук конвергенцията е по-бавна. Румънците имат доход около 1500 евро годишно повече от България, което разпределено по месеци е много малка разлика. Средната заплата у нас на годишна база расте с 16% при условие, че в еврозоната ръстът е 3% - тръгваме от по-ниска база и наваксваме. Частните инвестиции пък падат до 17%, а нормалното за ЕС е 23%", коментира той.

Според него външното търсене на българска продукция е намаляло, а цените на енергийни продукти не са се успокоили. "Същевременно правителството наложи административен натиск за увеличаване на възнагражденията", допълни Ножаров.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Дата: 10.07.2024

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 54