14.07.2024

Високото търсене и ниските лихвени проценти на банките са сред основните причини

България е страната в Европейския съюз с най-висок ръст в цените на жилищата. Само за първото тримесечие на тази година те са се увеличили със 7,1% спрямо последното за миналата. 

Ускорението на жилищния пазар у нас се дължи на високото търсене и ниските лихвени проценти на банките. 

"Последните 4 години резкият темп на увеличение на доходите води до увеличение на депозитите на българите в банките. Тъй като българите нямат възможност да инвестират увеличените си доходи, те ги насочват главно към депозити. Това води до евтин ресурс на банките за отдаване на кредити", обясни икономистът доц. д-р Щерьо Ножаров.

Една от причините за повишаването на цените е предстоящото присъединяване на България в Еврозоната. Дори и лихвените проценти да се увеличат, то това няма да се отрази на вноските за жилища. 

"Очакването е за повишение на цените, но не на база самото членство и преминаването от лев в евро, а на база стабилността на една такава инвестиция. Инвестицията в българския имот ще стане по-атрактивна", смята доц. Ножаров.

"Да очакваме да паднат цените на този етап е невъзможно. Причините са намаленото предлагане на готови жилища, очакваното влизане в Еврозоната кара много от собствениците на имоти да чакат повишаване на цените, на пазара откриваме ново строителство, незавършено, това е един рисков пазар", коментира мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева.

Независимо от цената, купувачите се насочват към жилища, които гарантират пълноценна среда на живот. А най-предпочитаните райони за инвестиция в имот остават централните градски части. Експертите са категорични, че пикът на цените на имотите тепърва предстои. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Дата: 14.07.2024

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 113