19.07.2024

Мария Минчева, зам.-председател на БСК, в "Бизнес старт" на Bloomberg BG TV

С нови обещания Европейската комисия показва, че е чула призива на бизнесите, които се оплакваха от множеството регулации и ограничения на Зелената сделка. Сега Комисията представи нова индустриална сделка, която да съпътства зелените идеи на блока, но и ще работи в полза на индустрията. Предлагат се и други мерки, които да подпомогнат производството на енергия и чисти продукти, както и тяхното закупуване на европейски пазар, това коментира Мария Минчева, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

След преизбирането си начело на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че се работи по чиста индустриална сделка, която да съпътства Зелената сделка, което показва, че Комисията е чула силния апел на европейския бизнес, каза Минчева. В последните 5 години бизнесите в ЕС не бяха доволни от множеството регулации, които пречеха на индустриите.

Първият приоритет от основните на ЕК е новият план за устойчив просперитет и конкурентоспособност на Европа, което включва облекчаване на условията за правене на бизнес. Също така Комисията ще наблегне на план за стимулиране на иновациите, увеличаване на производителността, улесняване на възможностите за инвестиране и справяне с липсата на кадри. Мария Минчева обясни, че в речта си Урсула фон дер Лайен е споменала за важността на това България и Румъния да са пълноправни членове в Шенген.

През февруари тази година се подписа Декларацията от Антверпен, която дойде след призив на браншови организации от различни индустрии. Съдържанието ѝ се препокрива до голяма степен с новите обещания и програма на Комисията. Минчева обясни, че работата на ЕК ще бъде насочена към по-малко докладване и по-малко ограничения. Имало е и желания да се въведе тест и оценка за конкурентоспособност за бизнесите, като фокусът да е насочен към малкия и среден бизнес.

Поставя се въпросът дали освен намалените ограничения ще съществуват и повече стимули за чистият индустриален преход. Минчева обясни, че от бизнесите е имало призив за специален фонд за стимулиране на чистата индустрия.

„Това, което ЕК предлага е нов фонд за конкурентоспособност, който да допълни бюджетната и фискалната рамка. Предлагат се и други мерки, които да подпомогнат производството на тази енергия и чисти продукти, както и тяхното закупуване на европейски пазар. Освен, че се предлага тази сделка се говори за истински енергиен съюз и за нов акт за ускоряване на индустриалната декарбонизация, който да подпомогне индустрията и компаниите в прехода.“

Мария Минчева допълни, че за тези идеи ще е нужно изграждането на нова инфраструктура, както и комплексен подход, който отговаря на изискванията на бизнеса.

Целия коментар гледайте във видеото.

Дата: 19.07.2024

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 196