24.07.2024

На 23 юли 2024 г. Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост проведе среща в Министерство на земеделието и храните по повод трудностите, които 2-та бранша изпитват заради все още високите цени на дървесината и необходимостта от серитфикация. Прeдседателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков дискутира състоянието на сектора със зам.-министъра на земеделието и храните Мирослав Маринов, изпълнителният директор на ИАГ Стоян Тошев и директорите на шестте държавни горски предприятия.

Проф. Живков отбеляза, че срещата е по инициатива на Камарата във връзка със затрудненията на голяма част от дървопреработвателните предприятия заради високите цени на дървесината, като благодари на министерството за бързата реакция и предоставената възможност за обсъждане на проблемите. „Когато дървопреработвателната и мебелна промишленост се развиват добре, държавните горски предприятия също ще имат развитие. Ако при нас срещаме трудности, те неминуемо се отразяват и на тях, защото сме взаимносвързани. Нещата с дървесината се промениха, за разлика от преди няколко години суровина вече има, но цените са все още много високи“, обясни той. Проф. Живков акцентира и върху това, че за бизнеса е важна сертификацията по международния FSC стандарт, който се използва масово от международните компании и е изключително важен за мебелните фирми, които изнасят продукцията си на Запад. Той заяви, че браншът трябва да получи подкрепа от страна на държавата, за да бъде адекватен на международните пазари. Председателят на БКДМП каза още, че това би могло да се случи, ако държавните горски предприятия намалят началните продажни цени на дървесината и същевременно предоставят по-голямо количество суровина за продажба.

Зам.-министър Мирослав Маринов заяви: „Трябва да намерим баланса между нуждите на преработвателите на дървесина и на държавата като собственик на горите. Интересите на всички заинтересовани страни трябва да бъдат защитени.“
На срещата от страна на бизнеса присъстваха представители на Гораинвест, Кастамону България, Кроношпан България, Монди Стамболийски, Рико Стил, Свилоза, Средна гора и Троя Стил Пласт. Всички те споделиха, че срещат трудности при участието на търгове за дървесина заради изключително високите цени на суровината. Голяма част от тях потвърдиха, че губят поръчки, защото цените у нас са най-високи в Европа. По този начин българските фирми стават неконкурентноспособни спрямо останалите. Заради всички тези проблеми дървопреработвателните фирми работят с намален капацитет и се налага се да съкращават персонал. Като друг основен проблем компаниите от сектора посочиха и липсата на механизиран дърводобив, което изключително затруднява цялата горскостопанска верига. Посочено бе още, че вече е крайно необходима промяна в Наредбата за сечите.

Директорите на държавните горски предприятия отчетоха дейността си по добив на дървесина за първото шестмесечие на 2024 г. Те информираха, че са изпълнили около 40% от планираните количества дървесина за 2024 г. Голяма част от тях обясниха, че работят на загуба и не биха могли да намаляват повече цените на дървесината.

В края на срещата зам.-министър Мирослав Маринов обобщи основните проблеми, които бяха обсъдени: цените на дървесината, документацията при тръжните процедури, окомплектоването на обектите, серитфицирането на горските стопанства и въвеждането на механизиран дърводобив. Той изрази готовността на Министерство на земеделието и храните да съдейства по разрешаването на всички казуси.

Дата: 24.07.2024

Източник: БКДМП

Прочетено: 99