19.07.2024

Европейската мебелна промишленост подкрепя принципно целта на Регламента на ЕС относно обезлесяването (EUDR). Няма съмнение, че нашите индустрии категорично осъждат незаконната сеч и обезлесяването. От екологична гледна точка тези явления нанасят непоправими щети, като причиняват загуба на биоразнообразие, а от икономическа гледна точка незаконната сеч изкривява пазарите и намалява пазарната цена на дървесината, което създава нелоялна конкуренция и възпрепятства усилията за устойчиво управление на горите. Обезлесяването също така оказва пряко и отрицателно влияние върху запасите от дървесина, която е жизненоважна за съществуването на нашите сектори. Ето защо нашите отрасли са сред първите в битката с незаконната сеч и обезлесяването.

Въпреки това, тъй като нашите членове се подготвят да се съобразят с изискванията на EUDR, настоящите насоки са недостатъчни за ефективно спазване и прилагане, а настоящият краен срок за прилагане на EUDR не може да бъде спазен в рамките на определения период поради причини, които можете да видите по-долу. Обръщаме се към Вас със спешно искане за удължаване на срока за изпълнение на EUDR в съответствие с работата, необходима за прилагането на EUDR на локално ниво.

 

Изисквания за информационна система и данни на ЕС

  • Не е готова информационната система на ЕС, която ще се използва за качване на декларациите за надлежна проверка, съдържащи координатите на геолокацията и периодите на събиране на суровината.  Има и забавяне при въвеждането на системата. Според последното съобщение системата ще започне да функционира от 2 декември 2024 г. За съжаление тази дата е твърде късна по няколко причини. В момента има съмнения относно цялостното прилагане на системата и отварянето на системата на тази дата би наложило декларациите за надлежна проверка на стотици хиляди продукти да бъдат подготвени и качени в срок само от няколко седмици. Качването ще започне на 2 декември и ще трябва да приключи до края на декември 2024 г., тъй като от 1 януари 2025 г. продуктите няма да могат да бъдат пускани на пазара без декларацията. Това упражнение е практически невъзможно.
  • Прилагането на изискванията за данни на EUDR чрез информационната система на ЕС не може да бъде изпълнено в искания срок, тъй като на ниво компания трябва да се подготви изграждането на нова ИТ инфраструктура или синхронизирането със съществуващите системи на различните комнании във веригата на доставки, за да се осигури безпроблемно и защитено от закона предаване на данни, при което, наред с другото, референтните номера могат да бъдат получени чрез информационната система на ЕС или поне предадени заедно с други съответни данни.
  • Особено във верига за създаване на стойност при мебелите в средните предприятия изискванията към информационните системи са различни и се характеризират с комбинация от физически списъци, файлове в Excel и различни системи за планиране на ресурсите на предприятието (ERP).
  • Към това се прибавя и огромното количество потоци от данни, които се умножават по веригата: малките и средните предприятия в дървообработващата промишленост получават средно над 25 доставки на суров дървен материал всекидневно, които се състоят от партиди от различни доставчици на суров дървен материал или заявки. Ситуацията е подобна и в последващия етап при производството на материали на основата на дървесина, които също се доставят от различни източници – директно от гората или от дърводобивни предприятия. Фирмите от дърводобивната промишленост с капацитет на рязане по-голям от 1 млн. куб. метра ще трябва да генерират дневно количество от около 200 референтни номера.
  • От тези различни доставки на необработен дървен материал се произвеждат плочи от дървесни частици, които се комбинират с други дървесни материали от други доставчици и фурнир или други лицеви конструктивни елементи за производството, например на детайли за кухни. В зависимост от съвкупността на субекти във веригата на доставки (малки и средни предприятия; или други предприятия) това може понякога да доведе до рязко нарастване на броя референтни номера, които трябва да бъдат валидирани и предадени в процеса на работа.
  • Това ясно показва, че първо трябва да се гарантира ясен поток от данни във веригата и второ, крайните продукти ще бъдат съставени от хиляди отделни референтни номера. Подготовката за адаптиране на ИТ инфраструктурата и интерфейсите  ще отнеме поне 18 месеца, ако информацията и функционалностите са напълно и законово определени от Комисията на ЕС, което все още не се е случило. Понастоящем все още липсва достатъчна информация за необходимите подробности за прилагането (включително достъп до данни за геолокация като част от декларацията за надлежна проверка или допълнително разрешение за достъп до тези данни чрез токени за декриптиране; „правила за изключване/премахване“ с цел намаляване/групиране на референтните номера на съответните продукти в производството и намаляване на свързаните с това усложнения и т.н.).
  • Дори сега, когато данните за интерфейса на информационната система са налични, е ясно, че периодът на техническото изпълнение в най-добрия случай ще бъде поне 24 месеца, в случай че няма инциденти или забавяния.

Сравнителен анализ на страните

  • Анализът на риска на държавите, който категоризира страните в „нисък-стандартен-висок“ риск, все още не е готов и дори ако съгласно член 29, параграф 2 от EUDR регламента, бъде наличен най-късно до 30 декември 2024 г., следва да се обърне внимание, че това очевидно е твърде късно оценяване на риска и създава непропорционални и ненужни допълнителни усилия за намаляване на риска при доставки дори от държави, които по-късно могат да бъдат оценени като „нискорискови“. Европейската мебелна промишленост се снабдява с дървен материал предимно от държави, за които има вероятност да са оценени с „нисък рисков потенциал“.
  • Ако се отложи прилагането, ще позволи на Европейската комисия да въведе сравнителния анализ на страните преди прилагането и на свой ред ще помогне на индустрията да избегне разходите.

Други

  • Това са съвсем практически проблеми, които ще затруднят прилагането на EUDR както от страна на компаниите, така и от страна на компетентните органи в държавите членки. Към момента няколко държави от ЕС не са определили компетентен орган за EUDR, което би довело до пречки за прилагането му на място.
  • Други проблеми, които ще възникнат при практическото прилагане на EUDR, са  при компании, базирани в Европейската икономическа зона, които обаче не са част от ЕС (например Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и др.). EUDR не позволява на компаниите от тези страни дори да изготвят и качат декларации за надлежна проверка, тъй като те няма да бъдат считани за оператори (въпреки че те са тези, които пускат продуктите на пазара и/или ги внасят в ЕС).
  • Горепосочените опасения се изразяват не само от компаниите от ЕС, но и от много търговски партньори на ЕС (трети държави). Рисковете от недостиг на доставки (дължащи се например на антитръстовото законодателство на трети държави или рисковете за сигурността) следва да бъдат разгледани преди прилагането на EUDR.

Поради това смятаме, че практическото прилагане на регламента на 1 януари 2025 г. е невъзможно както от гледна точка на ИТ, така и на бизнес практиките, освен ако няма технически или други съществени промени. Готови сме да предоставим допълнителна информация, ако е необходимо, и очакваме ефективно прилагане на EUDR без нежелани затруднения.

Дървообработващата промишленост, представена от European Panel Federation, European Woodworking Industry Confederation и European Organisation of the Sawmill Industry, също подкрепят исканията в настоящото становище.

Като член на УС на EFIC Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост приема горепосочената позиция и настоява пред институциите да бъде разгледана.

Дата: 19.07.2024

Източник: БКДМП

Прочетено: 81