16.07.2024

Какво е състоянието на горите у нас и защо иглолистните насаждения у нас са застрашени? БКДМП активно работи по темата със стопанисването на горите и провокира репортаж на Българска национална телевизия. БНТ и предаването България в 60 минути.
В материала се включиха инж. Петър Дишков, член на УС на БКДМП, и инж. Валентин Чамбов, директор на Югозападното държавно предприятие. 
 
На територията на Югозападното горско предприятия има 2 активни пожара, отбеляза инж. Чамбов пред медията. Той коментира, че в зависимост от това дали гората е окончателно унищожена или не е, се предприемат подходящите мерки. Ако  е минал низов пожар, гората сама се възстановява. Ако се наложи да се извършват залесявания, се изчаква 1-2 години, за да се види състоянието на терена и се избират подходящи дървесни видове, каза още Чамбов. Обичайно се залесява с местни и сухоустойчиви видове.  На територията на Югозападното предприятие няма големи площи, засегнати от фитопатогенни гъби, каквито имаше в Смолян, Карлово, Казанлък, Хисаря, коментира още той. Често след повреди от абиотични и биотични фактори, гората обикновено се възстановява сама. Но ако се прецени, че няма да се случи, се прибягва до санитарни сечи. 
 
Опазването на горите е свързано с активното стопанисване на горите. Ако хората не го направят, природата влиза в действие, но тя може да бъде жестока и да реагира със стихии и зарази. Ако искаме здрави гори, трябва да ги управляваме устойчиво и активно. Виждаме, че навсякъде в страната бушуват пожари. Част от причините е това, че горите са със слаба инфраструктура. До голяма част от тях не може и да бъде достигнато,  коментира инж. Петър Дишков, член на УС на БКДМП и мениджър „Снабдяване с дървесина“ в Кроношпан България.
 
Между 500 000 и 1 000 000 дървесни отпадъци се генерират на територията на страната. От няколко години компании от БКДМП успяват да рециклират дървесни отпадъци. Но за съжаление голяма част от тях все още попадат в депата, което струва милиони левове на общините, коментира той. Или пък се изгарят нерегламентирано или биват изхвърлени сред природата. На площадки като тази в кв. Кремиковци, София, която е изградена от Кроношпан България, се събират и третират дървесни отпадъци от бита, строителството и пр.
 
Бизнесът обаче има нужда от помощта на общините и гражданите, за да може рециклирането да се случи в пълен мащаб, заяви Петър Дишков. Той разясни, че след като бъдат събрани дървесните отпадъци от площадката, те се смилат и постъпват в дървообработващото предприятие, където се смесват с другите суровини и се използват за производство на плочести материали. Рециклираната дървесина може да замести тази, която идва от горите. Плочите впоследствие се използват за мебелното производство, каза още той. На практика така  се прилагат принципите на кръговата икономика. В държавите в Западна Европа плочи от дървесни частици се правят 100% от дървесни отпадъци. За съжаление заради това, че в България нивото на разделно събиране е ниско, при нас се достигат едва 15 до 20%.
 
Пълният репортаж може да изгледате тук.

Дата: 16.07.2024

Източник: БКДМП

Прочетено: 40