15.07.2024

Материалът е направен по време на медийното посещение на БКДМП до предприятието на „Кастамону България“ в Горно Сахране и е част от кампанията на България „Мебелите на България: традиции и иновации“

Във втория етап от инвестиционната си програма дървообработващата компания „Кастамону България“ АД в павелбанското село Горно Сахране ще модернизира производството и ще го направи по-ефективно. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на фирмата Чаатай Пийадеджи по време на представяне на дейността на предприятието. Предвидено е удвояване на производствения капацитет.

Фирмата „Кастамону България“ е установена в Горно Сахране през 2000 година. Това е втората чуждестранна инвестиция на международната компания „Кастамону Ентегре“, а предприятието е производител на плоскости от дървесни частици и ламинирани плоскости. Фабриката е разположена на площ от над 250 декара, а през последните години е направено изключително много по отношение на изпълнението на инвестиционната програма, свързана с реализиране на нови производствени мощности. Първият етап от програмата е завършен през 2019 година и е на стойност 100 милиона лева. Тази инвестиция подобри качеството на продуктите и модернизира производството, посочиха от компанията и отбелязаха, че от откриването на предприятието в България до момента са инвестирани общо 204 милиона лева. Фирмата предоставя сертифицирана продукция, която се произвежда в съответствие с европейските норми и стандарти и има много добре развита дистрибуторска мрежа на територията на страната. Техни клиенти са дистрибутори, производители на мебели и веригите магазини „Направи си сам“. Освен в страната, продукцията се реализира още в Северна Македония, Косово, Гърция и Кипър, изнася се до Мароко, Саудитска Арабия и Израел.

Изключителни приоритети за „Кастамону България“ са социалната отговорност и кадровият потенциал, а компанията работи усилено в посока подобряване на социалната си политика, подчерта изпълнителният директор. По време на представянето стана ясно, че фирмата подкрепя както своите служители, осигурявайки множество социални придобивки, така и различни инициативи на местната общност. Предприятието следва глобалните политики за устойчивост на Кастамону Ентегре, като осигурява контейнери за събиране на отпадна дървесина и ги изпраща до свои клиенти. Използваната от компанията преработена дървесина за последните 5 години се равнява на над 186 хиляди тона, а от 2020 година рециклираното количество се е увеличило с около 10 процента. Фирмата е спечелила и проект по Националния план за възстановяване и устойчивост по европейската програма „Подкрепа за преход към кръгова икономика в предприятията“, който ще спомогне за допълнително увеличаване на количеството рециклирани суровини, които се влагат в производството и за по-ефективното им включване в производствения процес.

Най-ценният актив на компанията е човешкият капитал, а огромно предизвикателство за компанията в Горно Сахране е липсата на работна ръка, посочи Чаатай Пийадеджи. По думите му в България има квалифицирани кадри, но те са концентрирани в столицата и не желаят да работят в региона. Фирмата има възможност за внос на работна ръка, но ръководството предпочита да работи с местни хора. „Това е техният дом, а ние сме като едно семейство“, каза той и изрази мнение, че липсата на млади и квалифицирани кадри е проблем не само в региона. „Кастамону България“ инвестира изключително в развитието на човешкия капитал като насърчава към обучения във висши учебни заведения, организираме постоянни фирмени обучения с цел повишаване на квалификацията. Компанията работи с Лесотехнически университет в София и ежегодно организира посещения на студенти, а от 2022 година е започнала глобалната стажантска програма TalenTree, която се реализира във всички подразделения на „Кастамону Ентегре“ и осигурява платен стаж за студенти от различни учебни заведения с цел привличане на млади и образовани кадри.

Пълният текст може да прочетете тук.

Дата: 15.07.2024

Източник: БКДМП

Прочетено: 40