31.07.2024

Една трета от българския БВП (29%) идва от финансиране от Брюксел, казва икономическият съветник на БСК доц. д-р Щерьо Ножаров, но въпреки това българите се чувстват пренебрегнати от ЕС. „Това е така, защото България не е член на Еврозоната, не е пълноправен член на Шенген, поради което страната ни се чувства втора категория държава в ЕС. Това казват и всички, които бихте попитали на дългите опашки по границите на България с държави-членки на ЕС“, допълва Ножаров.  

Австрия, Германия и други държави блокираха преди България за Шенген, но вече не я блокират, в резултат на изпълнените от България критерии (България беше приета във въздушния и морския Шенген). Пречка пред пълното й членство се явява и това, че няма стабилни правителства в последните години. Икономическият растеж е твърде слаб: 2% вместо необходимите за силна конвергенция 4%.

Г-жа Геновева Петрова, ръководител на българския институт за социологически изследвания „Алфа Рисърч“ се притеснява, че в момента 20% могат да си представят България без ЕС. Но все пак мнозинството българи е проевропейски насочено, особено при младите (над 50%), докато възрастните са по-консервативни към ЕС.

Финансовите санкции от ЕС не са решение (т.нар. наказателни процедури на ЕС срещу България). Аз съм за повече натиск от страна на ЕС върху България, но по начин, който не може да бъде използван за злонамерена популистка пропаганда срещу ЕС, казва Щерьо Ножаров от БСК. Не трябва да се изгражда образ на ЕС, който е зъл и се държи зле с България. „Пари срещу реформи“ е много по-ефективен подход и може да извади корупцията от българските проблеми. Но за това трябват стабилни редовни правителства.

Последното редовно правителство се захвана с много неща в областта на реформите, но не ги довърши. И направи същата грешка, която правят всички управляващи, казва г-жа Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“. Те просто не казаха на хората какво им носи ЕС. Бившият премиер Николай Денков потвърждава, че 95% от усилията и времето на неговото правителство е било отделено за разговори с ЕС, вместо да се говори с хората, за да се установят важните приоритети за реформи в България и да се използва европейският опит.

***

Кореспондент: Волфганг Фихтел от София, Wolfgang Fichtl – ARD1

Аудио запис

Дата: 31.07.2024

Източник: ARD

Прочетено: 585