06.08.2024

По предложение на народния представител Десислава Танева бе прието удължаване на срока за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа от 90 на 120 дни за календарна година. Това изменение е от особено значение за земеделските производители, които често срещат затруднения при набиране на достатъчно работна ръка по време на активния сезон за прибиране на реколтата.

Предложението в пленарна зала идва след дългогодишни усилия на Българска стопанска камара и Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България да се уредят условията на труд в земеделието, и броени дни, след като в “Градините на Дерони” институции, работници и работодатели дискутираха проблемите при сключване на еднодневни трудови договори в агросектора.

От парламентарната трибуна Десислава Танева подчерта, че предложението за удължаване на срока за краткотрайни трудови договори е резултат от продължителни дискусии и консенсус между Българската стопанска камара, други неправителствени организации и Министерството на труда и социалната политика.

Танева апелира към различните политически групи в Народното събрание да подкрепят предложението и подчерта важността на тази промяна за настоящия сезон. Тя отбеляза още, че ако изменението не бъде прието сега, то ще влезе в сила едва за следващия сезон, което ще забави облекчаването на условията за земеделските производители.

Предложението се прие с гласовете на 164 народни представители от общо 180 гласували.

Важността на промяната:

Настоящото предложение е направено по инициатива на неправителствени организации, които настояват за облекчаване на условията за прибиране на реколтата на зеленчукопроизводителите и производителите на плодове, включително грозде. С удължаването на срока за краткотрайни трудови договори, земеделските производители ще имат повече време и възможности да наемат необходимата работна ръка, което е особено важно в пиковите сезони на прибиране на реколтата.

 

Дата: 06.08.2024

Източник: БСК

Прочетено: 375