България няма да бъде подмината от започналата в края на 2011-а рецесия в Европейския съюз. Това прогнозират експертите от Института за пазарна икономика. Според тях сценарият за нова рецесия у нас ставал все по-реален, тъй като вече имало данни за негативното развитие на българската икономика.

В първите месеци на 2012-а безработицата у нас прескочила 12-те процента, а младежката безработица надминала 30 на сто. От института бяха категорични, че трудовото законодателство в България е закърняло. Държавната политика на страната ни била насочена към пазене на работни места, а не към създаването на нови, което не давало адекватен резултат. Новата рецесия в Западна Европа щяла да се отрази на българската икономика най-вече по линия на износа, обясни Десислава Николова от института. „Нашата икономика беше задвижвана от изнасо по време на възстановяването си от кризата от 2008-2009 година. Според данните за експорта от началото на тази година имаме спад от около 6 на сто за януари и февруари, което автоматично се отразява на данните българската индустрия, която е основен износен отрасъл и то най-вече преработващата", каза специалистът.

Според експертите най-тежка ще бъде ситуацията у нас в първите две тримесечия от годината. Въпросът обаче кои отрасли биха могли да се превърнат в мотор на икономиката, Николова коментира: „Би могло да се спекулира, че строителството може да е един от тези отрасли, там бихме могли да имаме известен ръст тази година, но доколко то ще има способността да изтегли икономиката като една своеобразна машина, аз не бих могла да кажа със сигурност", каза тя. Сред предложените от института мерки за борба с рецесията са да се върнат минималните осигурителни прагове на нивата отпреди кризата, да се преосмислят трудовите разписания, както и да се премахне минималната работна заплата. Според експертите основната причина за бедността у нас била ниската заетост, а не ниските заплати.

Прочетено: 1822