Въпреки силното желание на министерството на земеделието да омаловажи значението на предстоящите търгове за продажба на държавна земя срещу компенсаторки, представяйки парцелите като пустеещи и неатрактивни за бизнеса, офертите показват малко по-различна картина. През миналата седмица стана ясно, че 26 области в страната са обявили на търг над 150 хил. дка земеделски земи с обща начална тръжна цена от 47 млн. лв.

Съобщението дойде след значително поскъпване и активизиране на търговията с поименните компенсационни бонове на борсата, с които ще става разплащането, което породи съмнения, че е имало изтичане на информация. Според източници на "Капитал" купувачи са основно фирми, близки до собствениците на "Винпром Пещера", които имат интерес в сектора. Подозренията, че търговете са нагласени за определени кръгове, накараха партии и граждански сдружения да призоват за спирането им (виж долния текст).


Какво показват офертите

Офертите за търговете показват, че се предлагат парцели за над 500 дка в райони с висок интерес към зърнопроизводството. Доста от предложенията за парцели до 100 дка пък са по няколко в едно и също землище, което позволява окрупняване. Данните на областните дирекции по земеделие показват, че средната обявена цена на земеделските земи е около 300 лв. за дка, а за по-апетитните парцели - между 700 и 800 лв.

Най-скъпият парцел e в плевенската община Кнежа, където се продават 1658 дка с начална цена от 1.1 млн. лв.
Въпреки първоначалните заявления на земеделското министерство, че в предстоящия търг се продават имоти, към които няма интерес от бизнеса и дълги години не са били взимани под аренда, данните от областните дирекции показват и някои апетитни парцели. Така например във варненската община Суворово се продава нива от 821 дка, от която близо 600 дка са трета категория, останалите - втора. Обявената начална цена на имота е 773 лв. за дка, което е и сред най-високите и близо до пазарните. В плевенската община Кнежа пък е обявена на търг нива трета категория от 1658 дка.

Началната й тръжна цена е над 1.1 млн. лв., или 685 лв на дка. Парцели от 500 и 633 дка в трета и четвърта категория се продават в Монтана, 748 дка четвърта категория - в русенската община Иваново, става ясно от данните. В Южна България по-голямата част от големите имоти, обявени на търг, са пасища. Ниви над 500 дка в трета и четвърта категория има в областите Стара Загора и Ямбол. Парцели от над 100 дка се продават в повечето области, показват още данните, както и различни имоти, които са с по-малка площ, но са на територията на едно и също землище.


Съмненията за изтичане на информация


Земите могат да бъдат купувани само срещу компенсаторни бонове, като сроковете за провеждането на отделните търгове са различни и зависят от последната публикация в местните медии. За някои от областите, в които вече са пуснати обявленията, тече едномесечният срок за подаване на оферти.

Така например за област Монтана той е 24 септември. В интервю за "Капитал" зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова обяви, че на този етап не се обсъжда възможността срокът за търговете да бъде удължен, тъй като министерството няма притеснения, че сроковете са кратки.

По-дългият срок е едно от предложенията на бизнеса заради съвпаденията, че свързани със собствениците на "Винпром Пещера" лица са изкупили голям пакет компенсаторки месеци преди старта на процедурите. "Няма изтичане на информация", каза още Боянова пред "Капитал".

Прочетено: 2301