На вниманието на Дянков: Какво още има за облагане

Ден след като кабинетът прие десятъка върху лихвите по депозити, банкерите отвърнаха на удара. Анкета на "Преса" показа, че финансистите са категорично против подобна мярка. Не са ясни мотивите на Дянков, твърдят шефове на трезори.

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян заяви, че коментарът му по въпроса би трябвало да бъде с червена точка. "Симеон Дянков отмества темата в друга посока. Не може като гуру да излиза и да хвърля няколко изречения и после ние да се надпреварваме да ги коментираме. Той трябва да каже защо налага данъци - какви са мотивите и какъв ще е ефектът", отсече Хампарцумян.
Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК, заяви пред "Преса", че данъкът ще доведе до негативни последици. "Идеята ще принуди хората да държат парите си вкъщи. В същия момент разходите за банките ще се увеличат", обясни тя. "За съжаление не можем да направим нищо. Това е решение на правителството и ние ще трябва да се съобразим с него", каза Маринова.

От Националната агенция за приходите (НАП) уточниха пред "Преса", че в първоначалния си вариант проектът предвижда банките на всяко тримесечие да подават информация за платените данъци върху лихвите. Освен това налогът ще е окончателен и няма да се налага хората да го записват в данъчните си декларации. Това ще спести попълването на формуляри на пенсионерите и хората, които работят само на трудов договор.
Банкерите са категорични, че не трябва да се облагат с налози детските влогове и пенсионерските сметки, тъй като те реално не са доход. Ако се реши да има налог и за тях, той трябва да е минимален, категорични са финансистите.

Повечето от тях се обединиха около тезата, че Симеон Дянков отчаяно търси възможности да запълни дупката в хазната и да намери пари за увеличение на пенсиите. Според Радка Тончева, изпълнителен директор на ОББ, ако се реши всички влогове да се облагат, трябва да се въведе минимален праг. От малките депозити в бюджета няма да влезнат почти никакви пари, обоснова се тя. Тончева обясни, че облагането на лихвите не е логично и парите от единия джоб ще бъдат преместени в другия. "Решението е взето под напора на предстоящите избори, но кабинетът не трябва да забравя, че освен пенсионерите гласоподаватели са и хората, на които се налагат нови данъци", категорична бе Тончева.

На вниманието на Дянков: Какво още има за облагане

Въвеждането на данък върху лихвите по депозитите поставя логичния въпрос откъде още могат да се съберат пари, които да дадат стимул на електората да вземе мъдро решение на изборите догодина. Позовавайки се на Закона за облагане на доходите на физическите лица, "Преса" предлага на вниманието на министър Симеон Дянков още 26 вида доходи, които сега са необлагаеми, но може да им се наложи данък.

В момента в хазната не влизат пари от доходите от търговията на борсата, както и от постъпленията от компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове. Сред привилегиите, които засега не са вързани с налог, са и паричните и предметните печалби от участие в хазартни игри и тото.

Апетитна хапка са и парите от допълнително доброволно осигуряване, получени след придобиване на право на допълнителна пенсия.

Във фаталния член 13 от закона за доходите, който се променя, за да се обложат депозитите, присъстват необлагаеми постъпления като лихвите и отстъпките от български държавни, общински и корпоративни облигации.
Сред данъчните опции на финансовото министерство са и застрахователните обезщетения, както и помощите и добавките от социално подпомагане и безработица.

Разнобой в президентството за "десятъка"

Президентът Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова влязоха в задочен спор за "десятъка" върху лихвите от влогове. Двамата заеха противоположни позиции. Докато в столицата държавният глава се опитваше да брани предложението на кабинета, в Пловдив Попова отсече, че мярката "няма да има голям ефект". Според нея не било нужно да се товарят допълнително хората и да се нарушава тяхното спокойствие. Юристката бе категорична, че населението ще намери начин да избегне новия данък.
Плевнелиев бе категоричен, че с налога правителство иска да стимулира потреблението и по този начин да съживи родната икономика.
Твърдо против "десятъка" се обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той заяви, че очаква следващата стъпка на кабинета да бъде облагане и на пенсиите с данък. "Всяка страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс, а тук управляващите правят обратното - наказват спестяванията", коментира лидерът на БСП.
Меглена Кунева прогнозира, че предложението няма да издържи повече от една седмица. Шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова застана твърдо зад идеята и я нарече "икономически обоснована". Според нея налогът нямало да доведе нито до "бурканбанк", нито до "юрганбанк".

Прочетено: 2515