Спадащите цени на услугите и силните регулации в телекомуникациите не отказаха големите компании в бранша да засилят позициите си на европейския пазар. Предизвикателствата обаче също не липсват. Със сделки за над 11 млрд. долара испанският телеком Telefonica SA и Vodafone Group Plc поставят европейските регулатори в позиция на изчакване, съобщават световните агенции. Регулаторите на Стария континент са известни с консервативните си позиции относно всеки ход, който може да застраши конкуренцията в сектора.

Големите сделки

В понеделник Telefonica обяви, че ще продаде част от бизнеса си в Ирландия на базирания в Хонконг конгломерат Hutchison Whampoa, като стратегическата цел ще е засилване на позициите и конкуриране с лидера в сектора Vodafone. Британската компания пък от своя страна обяви придобиването на най-големия в Германия кабелен оператор Kabel Deutschland Holding AG. Сделката оценява германската компания на 10.1 млрд. долара и представлява най-мащабното придобиване на Vodafone от 6 години. Говорители на Vodafone обявиха, че компанията ще се насочи към предоставянето на пакетни услуги, което е логично, след като вече ще има достъп до 8.5 милиона домакинства. Европейската комисия предстои да каже тежката си дума по сделката, като според анализатори до блокиране едва ли ще се стигне.

Въпреки това откази с мотиви за концентрация и възпрепятстване на конкуренцията са известни от недалечното минало. Миналата година например комисията не даде зелена светлина на Vodafone да придобие конкурентен оператор в Гърция. Този месец пък приключи придобиването на Virgin Media Plc от Liberty Global за 16 млрд. долара. Liberty, която беше основен конкурент на Vodafone и за Kabel Deutschland, е сред най-активните играчи на пазара на сливания и придобивания. Консолидацията в телеком сектора е знак за желанието на големите компании в бранша да диверсифицират приходите си, след като европейските регулатори намалиха драстично цените за терминиране (които операторите плащат за обаждания от едната в другата мрежа) и роуминг услуги. Най-засегнати от мерките са приходите от мобилните и фиксираните телефонни разговори.

Нов подход

Част от големите компании в сектора изразиха притеснения от регулаторния натиск и призоваха за изцяло нов подход. Изпълнителният директор на Telecom Italia Франко Бернабе и на Telefonica Цезар Алиeрта са адресирали писмо до председателят на ЕК Жозе Барозу с молба за по-малко ценови рестрикции. По данни на Bloomberg за последните 12 месеца в световен мащаб придобиванията в телеком сектора са на стойност 200 млрд. долара, като най-голям дял има сделката на Liberty Global за Virgin Media. "Правителставата ще се опитват да изглеждат либерални, като дават съгласието си за големи придобивания, но ще прибягват до засилване на регулациите, защото това им печели гласове", прогнозират пред агенцията Петер Браендле, мениджър в базираната в Цюрих инвестиционна компания Swisscanto Asset Management

В името на конкуренцията

Придобиването на Kabel Deutschland от Vodafone ще окаже натиск не само върху бившия монополист в сектора в Германия Deutsche Telekom, но и ще притисне холандската KPN да възобнови преговорите с Telefonica за обединяване на немските им поделения за доставка на безжичен интернет. Подобен ход обмисля и Telecom Italia заедно с местното поделение на Hutchison.

Динамика не липсва и на българския телеком пазар. Въпреки че по данни на Комисията за регулиране на съобщенията секторът се е свил с 4% през 2012 г. , конкуренцията между трите големи телекома се засилва, което обяснява ръста от 20.6% на годишна база при пакетните услуги. Новите участници в сектора - "Макс телеком" и "Булсатком", постепенно се насочват към този пазарен сегмент. Придобиването на "Глобул" от норвежката Telenor и смяната на висшия мениджмънт на БТК дават основания за интересно развитие на пазара в средносрочен план.

Прочетено: 2007