На 1 април 2018 г. влиза в сила регламентът за трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание в рамките на вътрешния пазар. Той ще позволи на европейците да имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС.

Каква е целта на регламента?

Целта е да се гарантира, че европейските граждани, които купуват или се абонират за филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри в своята държава членка по произход, имат достъп до тях, когато пътуват или временно пребивават в друга държава от ЕС. Регламентът влиза в сила на 1 април 2018 г. във всички държави — членки на ЕС.

Кой ще извлече полза от новите правила?

  • Потребителите, които пребивават в ЕС: благодарение на новите правила те ще могат да гледат филми и спортни събития, да слушат музика, да изтеглят електронни книги или да играят на електронни игри, когато посещават или временно пребивават в други държави от ЕС.
  • Доставчиците на услуги за онлайн съдържание: те ще могат да осигуряват трансгранична преносимост на онлайн съдържание за своите абонати, без да се налага да придобиват лицензи за други територии, в които абонатите им пребивават временно.

Интересите на носителите на права са защитени, за да се избегнат злоупотреби. 

Трябва ли доставчикът да предлага същата услуга, независимо къде пътува абонатът? Какво ще стане с услуги за видео по заявка, като например Netflix, които се предлагат в повече от една държава в ЕС?

Да, доставчиците на платени услуги за онлайн съдържание (като услугите за излъчване онлайн на филми, телевизионни предавания или музика) са длъжни да предоставят на своите абонати същата услуга, където и да се намира абонатът в ЕС. Услугата трябва да се предоставя в други държави членки по същия начин, както в държавата членка на пребиваване. За Netflix например, ако временно сте в чужбина, навсякъде в ЕС ще имате достъп до същия подбор (или каталог), който ползвате вкъщи.

Новите правила не възпрепятстват доставчиците на услуги да предлагат допълнителни възможности на своите потребители, когато са в чужбина — като достъп до съдържание в държавата, в която пътуват. Доставчикът на услуги сам решава дали да позволи, или да поддържа достъп до местното съдържание, в допълнение към задължението си съгласно регламента.

Има ли ограничение във времето? Какво се предвижда за случаите, когато човек живее в една държава, а работи в друга и всеки ден пътува?

Регламентът за преносимостта обхваща ситуации, в които абонатите временно са в чужбина. В регламента не се дава определение на това понятие. Това, което се има предвид обаче, е абонатът да се намира в държава членка, различна от неговата държава членка на пребиваване. Обхванати са различни случаи, включително ваканционни и служебни пътувания.

Новите правила не съдържат ограничения за срока, през който потребителят може да използва възможността за преносимост, ако пребивава в друга държава членка. Доставчиците на услуги следва да информират своите абонати за точните условия на офертите си за преносимост. Например ако живеете в Белгия и там се абонирате за платена услуга за стрийминг на музика, в други държави членки ще имате достъп до същия подбор от музика, както у дома си в Белгия.

За Вас това онлайн съдържание ще бъде преносимо и когато ежедневно пътувате до друга държава членка, като например Франция или Люксембург.

Как доставчиците на услуги за съдържание ще проверяват държавата на пребиваване на своите потребители?

Доставчикът на услуги ще трябва да проверява държавата на пребиваване на абоната. Това ще се прави при сключване и подновяване на договора.

Доставчиците на услуги ще могат да проверяват държавата на пребиваване, като използват информация, предоставена от абоната. Регламентът съдържа изчерпателен списък на средствата, чрез които може да се извършва тази проверка, така че да не се нарушава неприкосновеността на личния живот на потребителите. Може да се използват например данни за извършено плащане, документ за платена лицензионна такса за радиотелевизионни услуги, договор за интернет или телефонна връзка, проверка на IP адреси или декларация на абоната за адреса му на пребиваване. Доставчикът на услуги ще може да прилага не повече от две средства за проверка от списъка, включен в регламента. Всякаква обработка на лични данни трябва да се извършва в съответствие с правилата на ЕС за защита на данните.

Регламентът прилага ли се и за безплатни онлайн услуги?

Доставчиците на безплатни услуги за онлайн съдържание имат възможност да избират дали да се възползват от новите правила. След като веднъж решат да участват и позволят преносимост съгласно регламента, за тях ще се прилагат всички правила по същия начин, както за платените услуги. Това означава, че абонатите ще трябва да се регистрират, за да могат да имат достъп до съдържанието и да го използват, когато са временно в чужбина, а доставчиците на услуги ще трябва да проверяват държавата членка на пребиваване на абоната.

Как може потребителят да знае кои безплатни онлайн услуги са обхванати?

Ако доставчиците на безплатни услуги за онлайн съдържание решат да се възползват от новите правила за преносимост, те са длъжни да информират своите абонати за решението си, преди да предоставят услугата. Тази информация може да се публикува например на уебсайтовете на доставчиците.

Обхванати ли са обществените радио- и телевизионни оператори? Мога ли да гледам BBC, Arte и други програми?

Обхванатите от регламента услуги за онлайн съдържание може да включват и услуги, които се предлагат от обществени радио- и телевизионни оператори. Даден оператор влиза в обхвата на регламента, ако са изпълнени следните условия:

  • потребителят вече има достъп до услугите посредством различни устройства и не е ограничен само до една конкретна инфраструктура,
  • телевизионните програми са достъпни за потребители, чиято държава на пребиваване е проверена от доставчика, и
  • услугите за онлайн съдържание се предоставят срещу заплащане или доставчикът доброволно е решил да се възползва от новите правила за преносимост.

Мога ли да гледам филми на радио- и телевизионни оператори онлайн в друга държава — например да гледам в Белгия филми на испанска или естонска телевизия?

Ако даден радио- и телевизионен оператор, който излъчва онлайн съдържание във Вашата държава членка по произход, е обхванат от новите правила за преносимост, ще можете да гледате това съдържание, докато се намирате временно в друга държава членка.

За разлика от това, новите правила за преносимост не обхващат достъпа от Вашата държава по произход до съдържание, което се предлага в друга държава членка. За някои телевизионни и радиопрограми обаче потребителите биха могли да се ползват от разпоредбите на предложения Регламент относно онлайн предавания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми, по който в момента се водят преговори. Така радио- и телевизионните оператори и продуцентите ще разполагат с допълнителна възможност да предоставят трансграничен достъп до повече програми (вж. информационния документ).

Какви проблеми решава регламентът?

Хората, които пътуват или временно пребивават в други държави от ЕС, често се сблъскват с ограничения — достъпът им до услугите за онлайн съдържание може да бъде прекъснат или ограничен. За много хора — особено при кратки пътувания — не е удобно да купуват абонамент за местна услуга; понякога предпочитаните от тях филми и сериали не се излъчват или са само на чужд език.

  • Абонат, който се опитва да гледа филми, използвайки своя скандинавски абонамент за Home Box Office (HBO), докато е на почивка в Италия, вижда съобщение, че услугата „е достъпна само в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия“.
  • Френски потребител на онлайн услугата MyTF1 за филми и сериали не може да вземе под наем нов филм по време на своята командировка в Обединеното кралство.

Потребителите например са можели да гледат само съдържанието, което вече са изтеглили на своето преносимо устройство.

  • Потребителите на белгийската услуга за филми Universciné не трябва да забравят да изтеглят филма, който са взели под наем, преди да предприемат пътуване в друга държава от ЕС. Те не могат да използват възможността за стрийминг или да изтеглят филми, когато са извън своята държава.

Тези проблеми ще бъдат решени чрез новите правила за преносимост. Ограниченията във връзка с преносимостта на абонаменти за онлайн музикални услуги (като Spotify или Deezer) или електронни книги са по-незначителни. Не е изключено обаче в бъдеще да се появят ограничения, затова днешните правила са важни и за тези услуги.

Новите правила отнасят ли се за преносимостта на онлайн абонаментите за спортни предавания?

Да, ще бъдат обхванати различни услуги за онлайн спортно съдържание. Тук се включват услуги, при които спортните предавания са част от платена услуга за телевизионно онлайн съдържание (напр. услуги за стрийминг, като Zattoo в Германия) или от пакет за онлайн услуги (напр. Sky Go), както и случаите, когато спортни организатори създават специална услуга за онлайн съдържание.

Доставчикът на услуги ще може ли да налага такса за преносимост?

Не, съгласно новите правила доставчиците на онлайн съдържание няма да могат да налагат на абонатите допълнителни такси за трансграничната преносимост на своето съдържание.

Какво предвиждат новите правила за случаите, когато доставчикът на услуга започне да ограничава музикалните произведения, филмите или игрите, които са достъпни при пътуване в чужбина?

Когато пътуват, абонатите на платени услуги за онлайн съдържание и на включени в обхвата безплатни услуги за онлайн съдържание ще имат същия достъп до тези услуги, както в своята държава членка. Това означава, че в другата държава членка достъпът до услугата ще бъде същият, както у дома: ще се предлага същото съдържание, в същия обхват, на същия брой устройства и със същия брой функционални възможности.

Всякакви действия, които доставчикът би могъл да предприеме, за да попречи на абонатите да имат достъп или да ползват услугата, докато са временно в друга държава членка — например ограничения във функционалните възможности на услугата — са в противоречие с регламента. Това означава, че доставчикът не може да ограничава каталозите от заглавия на музикални произведения, филми или телевизионни сериали, които са на разположение, когато пътувате в друга държава членка.

Основните доставчици на онлайн съдържание имат ли техническа готовност да прилагат новия регламент от 1 април?

Комисията поддържа тясна връзка с основните доставчици на услуги за онлайн съдържание (като платформи за телевизионни предавания, филми, музика, спорт и др.) и получи от тях положителни отзиви, според които въвеждането на новите правила за преносимост протича гладко и по график. Според сведенията, с които разполагаме, възникналите проблеми вече се преодоляват. Комисията ще продължава да следи отблизо този процес.

Регламентът е задължителен по отношение на платените услуги. Доставчиците на безплатно съдържание могат да решат да се възползват от новите правила, но за тях това не е задължително. Някои доставчици на услуги вече обявиха намерението си да се включат (YLE във Финландия, RTBF в Белгия). Сега, след като новите правила започнат да се прилагат, Комисията очаква и други да последват примера им.

_________________

Повече информация:

На български език

Съобщение за медиите (IP/17/225)

Съвместно изявление на Европейската комисия, Европейския парламент и Българското председателство на Съвета на ЕС

На английски език

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/cross-border-portability-online-content-services

 

Прочетено: 2645