Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара (БСК), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

В продължение на политиката на БСК бяха предприети съответни действия за намаляване на регулативната тежест и опростяване на процедурите, както и в защита на свободния пазар на електроенергия чрез адекватно въвеждане на изискванията на Регламент на ЕС за интегритета и прозрачността на пазарите на едро със съответните забрани за манипулиране на цените, търговия с вътрешна информация и санкциите за подобни действия.

Сред ключовите промени в сектор Енергетика са предприетите поредни стъпки за либерализация на пазара на електроенергия и увеличаване на конкуренцията чрез излизането на свободния пазар на производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1 MW и 4 MW с цел намаляване на административните тежести, улеснен износ и повишена ликвидност на пазара. Друга промяна е започването на работата на газовата борса чрез провеждане на първите публични сесии.

Основните усилия през 2020 г. са насочени към защита и представяне на вижданията на българските индустриални предприятия по отношение на параметрите на Европейския зелен пакт, рефлектиращ на национално ниво и в Интегрирания план "Енергетика – Климат", чийто окончателен вариант бе представен на 21 февруари т. г.

Таван на плащанията на компонента "задължения към обществото" за енергоинтензивните индустрии

От съществено значение продължават да бъдат и въпросите за обсъждане и въвеждане на таван на плащанията на компонента "задължения към обществото" за енергоинтензивните индустрии, запазване на приходите от продажби на квоти и емисии, въвеждане на механизъм за капацитет, прилагане на подходящи СО2 компенсации, намаляване на таксите, включително мрежовите и т. н. Допълнително се опитваме да разпространяваме информация за добри практики и възможности за прилагане на европейското законодателство на национално ниво с отчитане на особеностите на българската икономика и индустрия.

Усилията ни ще продължат и в насока подобряване на енергийната ефективност, включително чрез предлагане на политики и законодателни промени в областта, които да благоприятстват индустрията и обществото като цяло. В това отношение изпълняваме и проект по ОПДУ "Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство в областта на енергийната ефективност". Като публични събития по него са предвидени провеждането на два семинара през м. април в градовете Велико Търново и София и общонационална конференция през м. юни в София.

 

Прочетено: 3390