Европейските законодатели приеха Директивата за общи правила за поощряване на ремонта на стоките. Това е поредният законодателен акт от обхвата на Зелената сделка, чиято цел е да наложи прилагането на ресурсно-ефективен подход и практики за по-голяма устойчивост.
Директивата беше публикувана в Официален вестник на Европейския съюз 10 юли 2024 г.  и влиза в сила на 20-я ден след нейното публикуване. Държавите членки ще разполагат с 24 месеца от влизането ѝ в сила, за да я транспонират в националното си законодателство.
Какви са основните моменти:
  • Производителите трябва да ремонтират продукта на разумна цена и в рамките на разумен срок след законовия гаранционен период
  • Достъп до резервни части, инструменти и информация за ремонт за потребителите
  • Стимули за избор на ремонт, напр. ваучери за ремонт и финансови поощрения
  • Изграждане на онлайн платформи: те ще помогнат на потребителите да намират местни сервизи за ремонт и магазини, продаващи обновени стоки
Задължение за ремонт
Новите правила гарантират, че производителите предоставят навременни и рентабилни ремонтни услуги и информират потребителите за техните права на ремонт. Предвидени са разпоредби относно ремонт в срока на законовата гаранция и  след като законовата гаранция е изтекла.
Стоките, ремонтирани в рамките на гаранцията, ще се възползват от допълнително еднократно едногодишно удължаване на законовата гаранция, което допълнително стимулира потребителите да изберат ремонт вместо замяна.
След като законовата гаранция е изтекла, производителят все още е длъжен да ремонтира (безплатно или срещу заплащане) домакински уреди, които са технически ремонтируеми съгласно законодателството на ЕС, като перални машини, прахосмукачки, смартфони… Списъкът с продуктови категории може да се разширява с времето. Потребителите могат също така да заемат устройство, докато тяхното е в ремонт или, ако не може да бъде поправено, да изберат реновирано устройство като алтернатива.
Информация за условията и услугите за ремонт
На потребителите може да бъде предложен европейски информационен формуляр, който да им помогне да оценят и сравнят услугите за ремонт (с подробно описание на естеството на дефекта, цената и продължителността на ремонта). За да се улесни процеса на ремонт, ще бъде създадена европейска онлайн платформа с национални секции, за да помогне на потребителите лесно да намират местни сервизи, продавачи на обновени стоки, купувачи на дефектни артикули или ръководени от общността инициативи за ремонт, като например кафенета за ремонт.
Съживяване на пазара на ремонти
Правилата имат за цел да укрепят пазара на ремонти в ЕС и да намалят разходите за ремонт за потребителите. Производителите ще трябва да предоставят резервни части и инструменти на разумна цена и ще им бъде забранено да използват договорни клаузи, хардуерни или софтуерни техники, които възпрепятстват ремонтите.
 Насърчаване на достъпен ремонт
За да направи ремонтите по-достъпни, всяка държава членка ще трябва да приложи поне една мярка за насърчаване на ремонта, като ваучери и средства за ремонт, провеждане на информационни кампании, предлагане на курсове за ремонт или подкрепа за ръководени от общността ремонтни пространства.
Пълният текст на директивата: OJ:L_202401799:BG:TXT.pdf (europa.eu)

Прочетено: 53