Днес BusinessEurope публикува своите приоритети за социалното измерение на ЕС през следващите пет години. Документът беше представен на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис и европейския комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит на среща на високо ниво с европейските социални партньори.

Коментирайки публикацията, президентът на BusinessEurope Фредрик Першон заяви:

„Силната икономика е от съществено значение за запазването на нашия европейски начин на живот. Добре разработените политики за заетост и социални политики могат да повишат конкурентоспособността и производителността на Европа. Европейската бизнес общност очерта пет ключови приоритета за социалната политика на ЕС, които ще помогнат за обръщане на спада в глобалната конкурентоспособност. Необходими са действия на ЕС за улесняване на трудовата мобилност и завършване на единния пазар.

Разширяването на участието на пазара на труда, осигуряването на работниците с умения, доказани за бъдещето, и привличането на квалифицирани работници от трети държави е също толкова важно. Европейските компании са изправени пред остър недостиг на работна ръка и умения, които подкопават тяхната конкурентоспособност и следователно бъдещия растеж и заетостта в Европа.“

Ключови данни в доклада:

  1. Само 3,8% от населението в трудоспособна възраст на ЕС се е преместило в ЕС през 2023 г.
  2. Процентът на незаетите работни места в ЕС нараства от 2013 г. насам и сега стагнира с висока скорост: 2,6% от работните места в ЕС са били незаети през първото тримесечие на 2024 г.
  3. Само три държави-членки на ЕС фигурират в топ 10 на най-привлекателните дестинации на ОИСР за високообразовани работници.

РЕЗЮМЕ на доклада:

Европа продължава да бъде едно от най-добрите места за живеене, работа и правене на бизнес. Но конкурентоспособността и привлекателността на ЕС като място за работа и инвестиции намалява в сравнение с други региони на света. Европейската икономика изостава: През 2023 г. БВП на ЕС е нараснал само с 0,5% срещу 3,1% в САЩ и 5,2% в Китай. Наличието на силна икономика е предпоставка за защита на нашия европейски начин на живот и следователно ЕС трябва да постави конкурентоспособността на преден план. Силната икономика е основата за растеж, заетост, инвестиции в зелени и цифрови преходи, както и други ключови приоритети като инфраструктура, сигурност, социална защита.

За застаряващите общества в Европа получаването на повече от работата и инвестициите ни е особено важно, ако искаме да запазим стандарта си на живот. За съжаление общата производителност в ЕС през 2022 г. е само 75% от тази в САЩ. ЕС също така не успя да преодолее дългосрочната си разлика в производителността със САЩ. Това заплашва социалната пазарна икономика на Европа.

Европейската политика по заетостта и социалната политика могат и трябва да допринесат за подобряване на конкурентоспособността и производителността на Европа. Политическият избор на Европа оказва влияние върху компаниите и работниците. Те определят капацитета на предприятията да останат продуктивни, конкурентоспособни и издръжливи в лицето на потенциални кризи. Те оказват влияние върху това как компаниите правят бизнес и създават възможности за работа. Те оказват влияние върху участието на пазара на труда. Те засягат как, кога и къде работят хората. Те насочват как хората имат достъп до образование и обучение.

Европейските компании са решени да играят своята роля, включително положителна роля в обществото. Те обаче са възпрепятствани от недостига на умения и работна ръка и ненужните разходи, породени от решенията на публичната политика, които ги поставят в неравностойно конкурентно положение на световните пазари и обезкуражават инвестициите, създаващи работни места в Европа. През 2022 г. само предложенията по Зелената сделка представляват общо почти 2 милиарда евро допълнителна административна тежест.

За BusinessEurope социалната политика през следващите пет години трябва да се фокусира върху:

  • завършване на единния пазар: функционираща трудова мобилност чрез използването на цифрови инструменти;
  • разширяване на участието на пазара на труда с повишена активност в резултат на приобщаващи активни политики на пазара на труда;
  • подходящи за бъдещето умения, с нова програма за умения на ЕС, извеждаща цифровото образование на преден план;
  • законна миграция на квалифицирани работници, с мерки за по-лесно привличане на таланти в ЕС;
  • конкурентна устойчивост, базирана на глобални равни условия на социалното измерение на ESG в търговията и счетоводството.

Освен това са спешно необходими две хоризонтални промени в политиката:

  • Политиците в ЕС трябва да се отдалечат от своя предимно регулаторен подход към социалната политика и да избягват да представят ненужни нови законодателни инициативи в областта на социалната политика, които увеличават разходите за съответствие и тежестта за европейските компании и са особено вредни за МСП.
  • ЕС трябва да даде необходимото пространство, за да може социалният диалог да изиграе своята роля в подпомагането на намирането на решения за предизвикателствата на европейския пазар на труда. По въпроси, които са от тяхната компетентност, европейските социални партньори са в най-добра позиция да намерят решения, съчетаващи нуждите на работодателите и работниците.

Прочетете изцяло препоръките за политиката на BusinessEurope тук.

 

Прочетено: 253