13.03.2020

 

Изх. № 05-02-31/ 13.03.2020 г.

 

ДО

Г-Н ЛАЗАР ЛАЗАРОВ

ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ОТНОСНО: Промени в Глава четвърта „Колективен трудов договор“ от Кодекса на труда

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛАЗАРОВ,

Във връзка с представени от МТСП, в рамките на работна група, назначена със Заповед № РД01-344/16.05.2019 г. на министъра на труда и социалната политика, предложения за промени в Глава Четвърта „Колективен трудов договор“ от Кодекса на труда, Ви уведомявам следното:

  1. По предложението за промяна на чл. 51б

Не считаме за необходимо внасянето на предложените изменения в чл. 51б.

Многократно БСК е заявявала, че разпростирането по административен ред на браншови КТД нарушава правата на работодатели, които не членуват в браншови организации и не са страна по КТД, както и на работодатели, които не са в състояние да прилагат условията, договорени на браншово ниво. Нарушава се принципът за свобода на колективното трудово договаряне, заложен в Конвенция 98 на МОТ, ратифицирана от Република България. Следва да се има предвид и чл. 19 от Конституцията на Р България, който регламентира и гарантира, че икономиката на страната се основава на свободната стопанска инициатива. Както българската съдебна практика, така и съдебната практика на Съда на ЕС (последната намерила отражение в чл. 16 от Хартата на основните права на ЕС, анексирана към влезлия в сила през 2009 г. Договор от Лисабон, с което става правно обвързваща за всички ДЧ на ЕС) са категорични, че един от трите основни пункта на правото на свободна стопанска инициатива е свободата на договаряне.

  1. По предложението за промяна на чл. 57, ал. 2 и създаване на нова ал. 3:

Редът за присъединяване, предложен по ал. 2, е редно да се уговаря в самия КТД между страните. Липсва необходимост от записване в КТД на броя на работниците и служителите, които са членове на синдикалната организация - страна по договора, доколкото промените в броя на наетите лица, в т. ч. синдикални членове, са изключително чести.

  1. По предложението в §1 от Допълнителните разпоредби да се създават нови т. 22 и 23 и представените легални определения на „отрасъл“ и бранш“:

Поддържаме представените от БСК предложения за легални определения на „отрасъл“ и бранш“ за целите на колективното договаряне, които са:

22. „Отрасъл“ е част от Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008), утвърдена от НСИ, която включва един или няколко раздели, идентифицирани с двузначен цифров код.

23. „Бранш“ е част КИД-2008 на НСИ, която включва една или повече икономически дейности от един или повече раздела, идентифицирани с тризначен и/или четиризначен цифров код.

Посочените по-горе предложения за легални определения дават ясни указания за приложимия знак по кода на КИД 2008.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДИМИТЪР БРАНКОВ

Зам.-председател на БСК


Относно: Промени в Глава четвърта „Колективен трудов договор“ от Кодекса на труда
Добави мнение