22.12.2021

Изх. № 431/22.12.2021 г.

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ,

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ                                                                            

 

Относно: Драматична ситуация около цената на електроенергията за небитовите потребители 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, 

Възникналата ситуация от цената на електроенергията за небитовите потребители става все по-драматична и заплашителна.

Средната цена за месец декември 2021 година със сигурност ще надмине 500 лева/MWh. Цената за днешния ден 22 декември 2021 г. е 824,55 лв./MWh, а в някои часове надвишава 1000 лв./MWh. Цената на сключените на Българска независима енергийна борса дългосрочни договори за доставка на електроенергия през януари 2022 г. е над 700 лв./MWh. В същото време само за последните четири месеца на 2021 г. АЕЦ “Козлодуй“ ще реализира над 3 милиарда лева печалба. Това положение е катастрофално и изисква незабавни, решителни и компетентни мерки.

Не можем да кажем, че предложените вчера от министъра на енергетиката мерки са такива. Ние сме дълбоко обезпокоени от обявената от министъра на енергетиката на Република България схема за компенсиране на разходите на небитовите потребители за потребената от тях електрическата енергия. Обявеното положение, че компенсацията ще има таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец.

Идеята за таван на компенсацията е порочна и разрушителна. Този подход вещае единствено спиране и излизане в несъстоятелност на цели икономически отрасли, които имат голям принос към износа и са основен генератор на БВП. Много предприятия вече са в крайно затруднено финансово състояние. От капана на цената на електроенергията може да ги извади само спешна компенсация, каквато е предложената вчера от нас на министър-председателя, министъра на финансите, министъра на икономиката и индустрията и министъра на енергетиката плаваща компенсация до ефективен размер от 75% между базовата цена и действителната пазарна цена за съответния месец[1]. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, 

Българските производители са изправени пред изключителна заплаха, като възникналата ситуация е безпрецедентна. Тя не може да се сравнява дори с финансовата криза, започнала през 2009 г. Необходима е изключителна бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции, каквито засега не се забелязват. Заплахата от верижни фалити е напълно реална, но според нас се подценява в голяма степен.

Предложението за приемане на таван за компенсиране на енергийните разходи ще има гарантирано опустошителни последици.

В качеството си на национално представителни работодателски организации, които са отговорни не само към членовете си, но и към цялата национална икономика, ние Ви призоваваме като държавен глава да се намесите и да поискате от изпълнителната власт да реагира бързо и адекватно на възникналата криза.

Обръщаме се с молба за организиране на среща между Вас и ръководствата на петте национално представителни организации, на която да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.

Също така ние се обръщаме към Вас отново като към Президент на Република България и държавен глава с призив за незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който да бъде разгледан приоритетно въпросът за кризата с цената на електроенергията за индустрията като проблем, който вече е достигнал състоянието на пряка заплаха за националната сигурност.

Като оставаме с надеждата за по-нататъшно ползотворно сътрудничество в интерес на българската икономика, заетостта и социалния мир, още един път изразяваме своето очакване за ефективно взаимодействие между нас.

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,                                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА АИКБ,                            

ПО ПОРЪЧЕНИЕ НА                                                    

АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ И ССИ       

 

______________

[1] Тя е равна на прогнозната пазарна цена, която е и референтна цена за бита в размер на 119 лв./MWh и действителната пазарна цена при под на подкрепа 185 лв./MWh и би могла да окаже положително въздействие за запазване на производството и работните места.

 


АОБР с писмо до Президента на РБ относно Драматична ситуация около цената на електроенергията за небитовите потребители
Добави мнение