01.02.2022

 

Изх. 02-00-3 #1/1.2.2022 г.

 

ДО

Г-Н МАРТИН ДИМИТРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ИНОВАЦИИ

 

 

ОТНОСНО: ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КОРПОРАТИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ, № 47-254-01-11

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ,

В отговор на Ваше писмо изх. № кип-47-253-01-05 от 27.01.2022 г. и във връзка с предстоящото обсъждане на внесения в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, № 47-254-01-11, изразяваме следното становище:

  1. БСК не подкрепя направеното предложение за отмяна на данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети и/или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване и/или свързани с използване на персонал. Законопроектът предвижда тези разходи да бъдат третирани като непризнати за данъчни цели и с техния размер да се увеличи финансовият резултат при формиране на данъчна основа за облагане с корпоративен данък. Предложеният подход - замяна на един режим на данъчно облагане с друг, не отменя, нито минимизира ефекта върху бизнеса от т.нар. „данък уикенд“, а в този случай създава и неравнопоставеност на данъчните субекти. При равни условия, в сравнение с действащите разпоредби, предложеното изменение ще доведе до увеличение на задължението за корпоративен данък и общата данъчна тежест за предприятията, които формират данъчна печалба, и ще намали или премахне изцяло облагането за предприятията, които са на данъчна загуба в съответния данъчен период. При втората група предприятия разходите за лично ползване няма да бъдат обложени ефективно нито с корпоративен данък, нито с данък върху разходите в натура. В тази връзка, настояваме да се запази съществуващият режим на облагане на разходите в натура, свързани с активи на предприятието, предоставени за лично ползване, като с цел облекчаване на административната и данъчна тежест предлагаме да се обмисли въвеждане на стойностен праг и/или промяна в обхвата на активите.
  1. Подкрепяме предвидената с преходна норма възможност работодателите да предоставят дължимите, но непредоставени ваучери за храна, заедно с ваучерите за следващия месец до законово установения необлагаем размер за всеки от месеците, за които се отнасят предоставените ваучери, за всяко лице.
  2. БСК подкрепя отмяната на облагането с данък на доходите от лихви по влогове в банки, предвидено в измененията на ЗДДФЛ.
  3. Подкрепяме предложението за изменение в ЗМДТ относно отпадане на таксите за детски ясли и детски градини. В същото време, изразяваме резерви, че безплатното за родителите ползване на тези заведения ще разреши проблемите с достъпа до тях, доколкото те са породени от недостига на места, а не от размера на таксите.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС


Относно ЗИД на ЗКПО, внесен в НС
Добави мнение