18.02.2022

Търсеният ефект от въведените през октомври миналата година ограничения се изчерпа, но социално-икономически вреди остават и това е неприемливо.

 До края на месец февруари ограниченията касаещи магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м. по т. 13 от Заповед № РД-01-973 от 26.11.2021 г. за въвеждане на временни противоепидемични мерки, изм. и доп. със Заповед № РД-01-991 от 02.12.2021 г. да отпаднат, като останат мерките за контрол на броя на посетителите (един човек на 8 кв. м.) и носене маски на закрито в търговските обекти. Това предложи на среща в Министерство на здравеопазването Сдружението за модерна търговия. В противен случай ще бъде застрашена цялата екосистема на стационарната търговия на дребно в страната – с всички рискове за икономиката и благосъстоянието на населението. Предлаганите от СМТ мерки са изпитани и достатъчно ефективни за опазване здравето на служителите и клиентите.  

Актуалната епидемична ситуация в страната, обусловена от разпространението на варианта Омикрон показва, че вече липсва връзка между търсените здравни ефекти и действащите към момента противоепидемични мерки, което води до непропорционално висока социално-икономическа цена за спазването им.

 Въведените през октомври миналата година ограничения върху търговията със стоки от неежедневна необходимост доведоха до траен спад на клиентите от 20 до 40% в различните категории. Това води до процентен спад в оборота, който на места достига двуцифрени измерения. Продължаващите ограничения върху дейността, отсъствието на персонал, поскъпването на енергията, недостига на работна ръка и прекъсванията на веригата на доставки създават огромни предизвикателства пред компаниите в условията на растяща инфлация. Успоредно с това на сектора се налага да извърши бърза трансформация – от развиването на нови канали за търговия до увеличаване енергийната независимост – всичко това с ограничените от пандемията ресурси и без необходимата подкрепа от страна на държавата.

 Отделните направления в сектор търговия – хранителни и нехранителни стоки, са свързани в единна тъкан чрез инвестиции, съвместно ползване на търговски площи, логистика и други обслужващи услуги. Продължителното отслабване на една част от него неминуемо ще се отрази и на другата. Затова настояваме за реалистичен хоризонт за облекчаване мерките, ограничаващи търговията със стоки от неежедневна необходимост – до 28 февруари.

 

 ***

Сдружението за модерна търговия e член на Българската стопанска камара и обединява 12 от най-големите компании в сектор търговия на дребно – Билла, Ван Холдинг (Фантастико), Дайхман, дм, Доверие-Брико, Кауфланд, Лидл, Максима (Т Маркет), Пепко, Промаркет, Хаус Маркет (ИКЕА), Хиполенд.

 

За контакт:

Доника Ризова – Директор комуникации

0888814587

rizova@moderntrade.bg

 


Сдружението за модерна търговия настоява ограниченията за търговските обекти предлагащи стоки за неежедневни нужди спешно да бъдат облекчени
Добави мнение