05.07.2022

Изх. № 03-00-16#4/ 5.7.2022 г.

 

ДО

Г-Н БОРИСЛАВ САНДОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО КЛИМАТИЧНИ ПОЛИТИКИ И МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

 

ОТНОСНО: Предстоящо заседание на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка (КСЕЗС), насрочено за 5 юли 2022 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САНДОВ, 

На първо място, БСК изразява удовлетвореност, че се правят стъпки в посока на операционализиране дейността на Съвета, който има важна роля, в това число и за обмен на информация между държавните органи, научните среди и социалните партньори и формулиране на позициите на Р България, на базата на данни и оценка на въздействието и отчитане интересите на всички засегнати страни.

Във връзка с предстоящото заседание на КСЕЗС, приложено изпращам предложения и коментари по част от въпросите, включени в дневния ред:

По т. 3 от дневния ред: Представяне и одобрение на годишната програма на КСЕЗС

  1. Представената програма е с изключително амбициозни срокове, което поставя под въпрос качеството на работа.
    • Комисията по енергиен преход, следва за по малко от месец (до 30.07.2022 г.) да изготви пътна карта (анализ) за климатична неутралност на икономиката на България и два сценария за декарбонизация на енергийния сектор, които включват стъпки за постепенно спиране изгарянето на въглищата до 2030 г и отвъд в срок до 20.08.2022 ., които да бъдат одобрени съответно до 30.08.2022 г. и 10.09.2022 г., съответно. Към отговорните институции, смятаме че имат отношение и Министерство на транспорта, Министерство на икономиката, Министерство на земеделието, Министерство на околната среда и Министерство на финансите
    • Аналогични съображения изказваме и по отношение на планираната работа на Комисията за устойчива мобилност
  2. В работната програма място следва да намери и обсъждане на актуализирането на Енергийната стратегия на България, както и Интегрирания национален план енергетика-климат (ИПУР)
  3. Като принцип предлагаме в работната програма да бъде залагано представяне и обсъждане на националните позиции по всички предстоящи проекти на актове от ЕК, свързани с ЕЗП. Съгласно работната програма на ЕК за 2022 г. това са: Рамка на ЕС за хармонизирано измерване на емисиите от транспорта и логистиката; Преглед на стандартите за емисиите на CO2 от тежкотоварни превозни средства; Сертифициране на поглъщанията на въглерод; Инициатива относно правото на поправка; Мерки за намаляване на изпускането на пластмасови микрочастици в околната среда; Преразглеждане — Ограничение на употребата на опасни вещества в електрониката; GreenData4 All — Преразглеждане на Директивата относно инфраструктурата за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE) и Директивата относно обществения достъп до информация за околната среда; Хоризонтално предложение за преразпределяне на техническата и научната работа на ЕС в областта на химикалите към агенциите на ЕС; Преразглеждане на Регламента относно предоставянето и пускането на пазара на детергенти; Преразглеждане на Директивата относно излезлите от употреба превозни средства и Директивата относно типовото одобрение на моторни превозни средства.
  4. Съветът е мястото, където следва да бъде обсъдено и предстоящото изменение на Регламент 2021/241, свързано с инициативата REPowerEU Plan, както и оценка на необходимостта България да допълни Националния план за възстановяване и устойчивост.

По т. 3 и 4 от дневния ред: Представяне и одобрение състава на Комисията за енергиен преход Комисия за устойчива мобилност

  1. В материалите по дневния ред не са представени документите по чл. 8, ал. 5. Доколкото в публикуваната покана за включване в състава на Комисиите не са определени никакви критерии, към днешна дата остава неясен както броят на членовете, така и представените организации, както и тяхната представителност.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

Мария Минчева

Зам.-Председател на БСК и член на КСЕЗС


Относно работата на КС за Европейската зелена сделка
Добави мнение