27.07.2022

Изх. № 03-00-16#7/ 27.7.2022 г.

 

ДО

Г-Н БОРИСЛАВ САНДОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

ПО КЛИМАТИЧНИ ПОЛИТИКИ И МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

 

ОТНОСНО: Становище на БСК по предложените за обществена консултация промени в Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на ПМС № 86 от 2020 г. за създаване на Консултативен съвет за Европейската зелена сделка

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САНДОВ,

С настоящото БСК представя своето становище по представените за обществена консултация на 12 юли 2022 г. предложения за промени в Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на ПМС № 86 от 2020 г. за създаване на Консултативен съвет за европейската зелена сделка.

Подкрепяме направеното предложение за създаване на нова Комисия за представяне и обсъждане на националните преговорни позиции по законодателния пакет на ЕК „Подготвени за цел 55“ към Консултативния съвет (чл. 6, ал 1, нова т. 8). Подобни предложения и становища сме изразявали последователно и нееднократно, включително и на единственото заседание на КСЕЗС през 2021 г. на 22.11.2021 г.

Предлагаме да отпадне предложението за създаване на нова т. 3 към ал. 2 на чл. 6, а именно изричното вписване като задължение за разглеждане от комисиите на посочените конкретно детайлизирани модели и сценарии. Те по същество се съдържат и попадат в обхвата на т. 1 към ал. 2 на чл. 6.

Допълнително предлагаме в Правилника за организацията и дейността на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка в чл. 8, ал. 4 изречението „Председател на всички ресорни комисии е секретарят на Съвета“ да се замести с текста „Председатели на ресорните комисии са зам. министри, номинирани от членове на Съвета по чл. 3, ал. 5, т. 2 – т.15“. Вземайки предвид това, че членове на Съвета са министрите, отговорни за провеждането на националните политики в съответните области, то ангажирането на ресорни зам.-министри като председателстващи работата на Комисиите към Съвета ще способства за конструктивния диалог, ще подпомогне работата на Комисиите и консистентността на подготвяните документи, мнения и становища.

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Становище относно Консултативния съвет за Европейската зелена сделка
Добави мнение