21.10.2022

 

Изх. №          /25.10.2022 г.

 

ДО

Г-Н ЛАЗАР ЛАЗАРОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО СОЦИАЛНИТЕ ПОЛИТИКИ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

 

ОТНОСНО: Предоставяне на становище по Доклад IV (1) „Качествени чиракувания“, във връзка с проект на Препоръка на МОТ за качествени чиракувания, разработена в рамките на 110-та сесия на Международната конференция на труда

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛАЗАРОВ,

Във връзка с Ваше писмо № 61-00-281/01.09.2022 г. за предоставяне на становище по Доклад IV (1) „Качествени чиракувания“ във връзка с проект на Препоръка на МОТ за качествени чиракувания, разработена в рамките на 110-та сесия на Международната конференция на труда, представяме на вниманието Ви следното:

Доклад IV (1) „Качествени чиракувания“ посочва като цел на проекта на Препоръка на МОТ преодоляване на досегашните празноти в регулирането на чиракуването, тъй като в нито един от регулаторните инструменти на МОТ до момента чиракуването не е обхванато цялостно. Препоръката ще се отнася до всички икономически дейности, както за публичните, така и за частните предприятия. Подчертава се приносът на препоръката към преминаването от неформална към формална икономика.

В Доклада, също така е отбелязано, че по време на обсъжданията в рамките на 110-та сесия на МОТ множество правителства са отбелязали, че предложеното определение за „чиракуване“ може да изключи чираците, които нямат достъп до институции за професионално образование и обучение. Поради тази причина, Бюрото на МОТ предлага разширяване на определението за чиракуване в посока включване и на чиракуването в неформалната икономика.

На държавите-членки на МОТ се препоръчва засилване на международното, регионалното и националното сътрудничество, както и обменът на информация за добри практики във всички аспекти на качественото чиракуване. Държавите-членки се призовават към сътрудничество в посока разширяване на възможностите за обучение на чираците и признаването на компетенции, придобити посредством програми за чиракуване или предходно обучение, както и насърчаване на признаването на квалификациите за чиракуване на национално, регионално и международно ниво.

БСК намира за необходимо при подкрепа от страна на Република България на препоръката и нейно бъдещо прилагане да бъде извършен цялостен анализ и систематизиране на вътрешното ни законодателство, което има отношение към статута на „чирака“, сключването на договори за чиракуване, системата на формалното и неформалното образование и обучение, имащо отношение към чиракуването, както и на досегашната практика.

Досега термините „чирак“ и „чиракуване“ са регламентирани в Закона за занаятите (ЗНЗ), в сила от 28.05.2001 г., с посл. изм. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2019 г.

Предлагаме по-подробно да се опишат текстовете в Раздел 1 „Чираци“ от Глава четвърта „Занаятчийско обучение“, което ще подпомогне прилагането на „чиракуването“ като форма на обучение. Необходимо е ясно да се разграничи чиракуването, узаконено чрез ЗНЗ, от „дуална система на обучение“, регламентирана в Закона за професионалното образование и обучение като форма на обучение във формалната система на професионалното образование и обучение.

Също така, считаме, че е необходимо да се приложат политики за информиране и консултиране във връзка с възможностите за придобиване на професия чрез „чиракуване“ за лица, навършили 16-годишна възраст и отпаднали от формалната образователна система.

Имайки предвид изложеното, БСК принципно подкрепя доклада Доклад IV (1) „Качествени чиракувания“ във връзка с проект на Препоръка на МОТ за качествени чиракувания.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Становище във връзка с регламентацията на чиракуването
Добави мнение