09.01.2023

 

Изх. №02-00-1/09.01.2023 г.

 

ДО

Г-Н АНТОН ТОНЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ПРИ 48-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНОПроект на закон за допълнение на Закона за здравното осигуряване, със сигн. 48-254-01-106 от 23.12.2022, внесен от н. пр. Васил Пандов и група народни представители

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТОНЕВ,

Във връзка с Проект на закон за допълнение на Закона за здравното осигуряване, със сигн. 48-254-01-106 от 23.12.2022, внесен от н. пр. Васил Пандов и група народни представители, представяме на вниманието Ви следното становище:

Предложеният §2 от Проекта предвижда създаването на нова точка 3б, която на практика регламентира автоматичното разпростиране на колективните трудови договори в отрасъл „Здравеопазване“.

Предложеният текст е в противоречие с разпоредбата на чл. 51б, ал. 4-7 от Кодекса на труда, уреждащи условията за разпростиране на колективен трудов договор на отраслово и браншово равнище.

Въвеждането на подобна уредба би накърнило основните принципи за свобода на договаряне и би било в противоречие с Конвенции 98 за правото на организиране и на колективно преговаряне, на Международната организация на труда (МОТ), ратифицирана от Република България.

Не на последно място, въвеждането на автоматизъм при разпростирането на клаузи от колективен трудов договор на отраслово и браншово равнище би довело до сериозни затруднения и пречки за нормалното функциониране на множество лечебни заведения, които не са страна по договора. При настоящото незадоволително състояние на българското здравеопазване подобен риск е особено опасен за цялото общество.

Поради изложеното, Българската стопанска камара не подкрепя направеното предложение и призовава то да бъде оттеглено от вносителите.

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


БСК е против автоматичното разпростиране на КТД в отрасъл
Добави мнение