07.08.2024

Изх. № 05-10-13 / 7.8.2024 г.

ДО
ИНЖ. ПЕТЪР ДИМИТРОВ
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

 

ОТНОСНО: Становище по проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 04 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 4.06.2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците (Обн. ДВ. бр.51 от 2014г., изм. ДВ. бр.51 от 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.51 от 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.30 от 2020 г., изм. и доп. ДВ. бр. 82 от 2021 г., изм. и доп. ДВ. бр. 33 от 2023 г.) представяме становище на Българска стопанска камара в отговор на изразени позиции на засегнати оператори и представителни браншови сдружения, както следва:

1. Относно предложените промени в чл. 10 от Наредба № 1/2014 г. (§ 1 от проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1/2014 г.)

Предлага се създаване на нова ал. 9 на чл. 10 със следното съдържание:

„(9) При попълване на информация в отчетните книги по чл. 7, т. 8 за код на отпадъка 20 01 40 се попълва отделен ред за всяко физическо лице, от което е постъпил отпадъкът, като задължително се посочват имена, ЕГН на физическото лице и стойност на сделката“.

Изискването създава непропорционална административна и финансова тежест за бизнеса и би създало съществено затруднение в ежедневната дейност на дружествата, свързана с ангажиране на човешки и технически ресурс за изпълнение на това изискване.

Изпълнението на това задължение налага паралелното обработване, съхранение и повторно изпращане на вече предоставени данни за количествата на събраните отпадъци, както и на лични идентификатори (имена и ЕГН-та) за голям брой физически лица. Това налага предприемането на допълнителни административни и организационни мерки от страна на бизнеса, както и на допълнителни разходи за защитата на данните с цел предотвратяване на неправомерен достъп и възможни злоупотреби.

На следващо място, въвеждането на такъв обем от информация създава реален риск от блокиране на работата на Националната информационна система "Отпадъци" (НИСО), чрез която се води отчетността на отпадъците.

Освен това, в противоречие с действащото право и регламент на ЕС се налага паралелно събиране на една и съща информация и данни, които вече са налични в компетентните държавни органи и могат да бъдат предоставени от НАП на други институции в т. ч. МОСВ/РИОСВ.

В тази връзка отбелязваме, че операторите на площадки за събиране и съхранение на отпадъци са задължени да изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи  на физическите лица по чл. 73, ал. 1, от ЗДДФЛ, за прехвърлени права и имущество, която ежегодно се представя на НАП до 28 февруари за предходната финансова година. Тя (справката) може да бъде предоставена на МОСВ чрез междурегистровия обмен на данни - REGIX и използвана за:

-       изготвяне на оценка на риска, вкл. по отношение на лицензирани оператори по ЗУО, действащи площадки, административни области и общини, населени места, начислени суми на отделни физически лица;

-       упражняване на контрол върху количествата и вида (кода) на отпадъка, изплатените суми, случаите на надвишаване на определения таван за касови плащания и за други цели в съответствие с предоставените общи контролни правомощия на компетентните органи по ЗООС.

На тази основа изразяваме позицията, че § 1 и свързаните с него промени, предвидени с § 3 и § 4 от проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1/2014 г. следва да отпаднат.

2. Относно предложените промени в чл. 22 от Наредба № 1/2014 г. (§ 2 от проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1/2014 г.)

Считаме, че направеното предложение за допълване на разпоредбата с „внос в България“ е излишно, тъй като вносът на отпадъци в България предполага извършване на превоз на отпадъци с цел внос в страната по смисъла на Регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2006 г. относно превози на отпадъци.

Съгласно Регламент (ЕО) № 1013/2006, Член 2, „Определения“:

….

34. „превоз“ означава планираното или осъществено транспортиране на отпадъци, предназначени за оползотворяване или обезвреждане:

а) между дадена страна и друга страна; или

б) между дадена страна и отвъдморски страни и територии, или други територии под юрисдикцията на тази държава; или

в) между дадена страна и всяка сухоземна територия, която не е част от коя да е страна по международното право; или

г) между дадена страна и Антарктика; или

д) от дадена страна през коя да е от териториите, упоменати по-горе; или

е) в рамките на дадена страна през коя да е от териториите, упоменати по-горе и който започва и завършва в същата страна; или

ж) от географска област, която не е под юрисдикцията на нито една страна, до дадена страна;

С оглед на това, направеното допълнение е необосновано и създава риск от възникване на противоречия и затруднения при прилагането на разпоредбата в практиката, поради което считаме, че трябва да отпадне.

Считаме също, че трябва да отпаднат и направените предложения за изменения и допълнения на чл.22 (ал. 5, 6 и 7), с които се въвежда в тежест на получателя на отпадъка подаване на декларация до РИОСВ относно състава на транспортирания отпадък, като за неизпълнение или неточно изпълнение на задължението получателят на отпадъка носи отговорност, включително административно - наказателна и наказателна. Получателите на отпадъците получават достъп до превозваните отпадъци едва при тяхното пристигане в крайната дестинация на превоза, т.е. на мястото на получаване. Те могат да извършат проверка на транспортирания отпадък и да получат сигурна информация за съдържанието на пратката едва при нейното получаване. Още повече, че получателят на отпадъка не винаги разполага с информация за точния ден на натоварване на отпадъка, за да може да изпълни в срок вмененото му задължение за подаване на декларация до РИОСВ.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно: Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда и образците за предоставяне на информация за дейностите по отпадъци
Добави мнение