15.10.2024

 

Изх. № 05-15-14/15.10.2024 г.

 

ДО

Г-ЖА ЛЮДМИЛА ПЕТКОВА

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 

 

ОТНОСНО: Проект на Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПЕТКОВА,

С проекта за изменение и допълнение на Наредба № Н-5 се цели намаляване на административната тежест и преодоляване на неумишлено нарушаване на разпоредбите на Наредбата, а именно практическата невъзможност предварително да се посочи точното количество на стоката и стойността ѝ при декларирането на превоз на непреработена земеделска продукция. Производителите нямат възможност за разполагане на измервателни уреди на мястото, където същата се добива, което е и фактическото място на започване на превоза. В тази връзка приветстваме предложената разпоредба на чл. 10, ал. 5, при превоз на земеделска продукция в непреработен вид, когато превозът започва от мястото, от което продукцията се добива, предварително да се декларират данни за превоза, като се посочват приблизителното/предполагаемото количество и договорената стойност на стоката.

В същото време подкрепяме предложението на национално представените браншови организации, членове на Националния съвет по храните, за изменение в чл. 10, ал. 1, което не е отразено в настоящия НИД, а именно: предварителното деклариране на данни за превоза да се осъществява след натоварването, но не по-късно от напускане на транспортното средство на мястото на товарене. Вярваме, че с това изменение ще се запази водещият принцип за осъществяване на фискалния контрол – всеки превоз на СВФР да бъде предварително деклариран преди неговото започване, като едновременно с това ще се намали административната тежест за икономическите оператори.

В проведените предварителни консултации с бизнеса по повод НИД се постигна съгласие измененията да влязат в сила още от началото на м. октомври тази година и по този начин да подкрепят дейностите по прибиране на земеделската продукция през есента. Буди недоумение защо Заключителните разпоредби на Наредбата предвиждат те да влязат в сила след началото на 2025 година.

Изразяваме увереност, че изложените аргументи и предложения ще бъдат взети предвид в окончателния текст на НИД.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 


Относно проект за промени в Наредба Н-5/2023
Добави мнение