17.10.2024

С писма до г-жа Людмила Петкова - вицепремиер, министър на финансите и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, Българската стопанска камара (БСК) представи становищата си по предложенията за промени в данъчното законодателство за 2025 г., както следва: 

  1. По Закона за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС): БСК приветства предложените изменения в ЗАДС, целящи премахване на затруднения при определяне на компонентите, съдържащи се в течностите за електронни цигари, за целите на данъчното облагане. Според експертите на БСК, чрез предложените изменения се въвежда необходимата законова регламентация и се преодоляват съществуващите неяснота и правна несигурност, както за икономическите оператори, които извършват тази дейност, така и за предприятията в други индустрии, които използват подобни смеси: хранително-вкусовата промишленост, козметичната и фармацевтичната индустрия, химическата, текстилната индустрия, селското стопанство и строителството. Вижте цялото становище ТУК.
  2. По Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО)
    • БСК подкрепя направените предложения във връзка с продължаване на прилагането на данъчното облекчение под формата на минимална помощ за предприятията, които извършват производствена дейност в общини, в които безработицата е с или над 25 на сто по-висока от средната за страната.
    • БСК подкрепя предложените изменения в глава пета „а“ от ЗКПО. Измененията в чл. 260л относно формулата за определяне на дължимия вторичен допълнителен данък от съставните образувания на многонационалната група предприятия в страната въвежда по-справедливо разпределение на данъка. Камарата подкрепя измененията в чл. 72 и чл. 73 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които определят данните от информационната декларация като данъчна и осигурителна информация, като по този начин се осигурява конфиденциалност на съдържанието ѝ.
      Вижте цялото становище ТУК.
  3. Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ):
    • БСК изразява подкрепа за предложените изменения и допълнения в ЗДДФЛ.
    • Относно предложението за създаване на административно-наказателна санкция за непредставени или непредставени в срок информация и данни по глава пета от Закона за Националната агенция за приходите (ЗНАП) БСК смята, че е необходима диференциация в санкциите за отделните адресати по отношение на съставите на нарушенията, както и различно третиране според това дали са физическо или юридическо лице. 
      Вижте цялото становище ТУК
  4. По Закон за изменение и допълнение на Закона за Данък върху добавената стойност (ЗДДС): 
    • БСК изразява подкрепа за направените предложения за създаване на разпоредби, които предоставят възможност за ползване на специални режими за малки предприятия, насочени към намаляване на относително по-високите им разходи спрямо тези на големите предприятия, за справяне със сложната системата на ДДС в ЕС.
    • БСК категорично възразява срещу предложението за промени, свързани с въвеждане на задължение за предоставяне на данни за наличните дълготрайни активи и материални запаси (§34 от ЗИД/ЗДДС). Според БСК, подобна мярка ще доведе до увеличаване на разходите на бизнеса, необходимост от промяна в организацията на работните процеси, поради необходимостта от непрестанна инвентаризация на активите и превръщане на отчетността за данъчни цели в основно занимание на предприятията. Разпоредбите ще имат отчетливо негативно въздействие върху микро- и малките предприятия.
    • БСК приветства предложените изменения в чл. 118 и създаването на възможност при продажби на стоки или услуги, които се предоставят от автомати на самообслужване, които се регистрират и отчитат чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване, фискалният бон, регистриращ продажбата, да се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ.
      Вижте цялото становище ТУК.

 

 


Становища на БСК по предложенията за промени в данъчното законодателство
Добави мнение