25.10.2024

Изх. 05-10-17 / 25.10.2024 г.

 

 

ДО

ИНЖ. ПЕТЪР ДИМИТРОВ,

МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ОТНОСНОПостановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, за промени в Наредбата за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти, Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства и Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С настоящото предоставяме на Вашето внимание изразени позиции от браншови структури на БСК по проекта на Постановление на МС за промяна на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

Възразяваме срещу приемането на предложените с проекта на Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, приета с Постановление № 11 на Министерския съвет от 2013 г.

1. Относно предложените промени в §1, т. 1, б. „а“ от ДР на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства

С проекта на ПМС се предлага изменение на легалното определение на „Излязло от употреба моторно превозно средство“, като такова се предлага да бъде „моторно превозно средство с прекратена регистрация за повече от два месеца от датата на прекратяване на регистрацията“.

Това предложение влиза в пряко противоречие с чл. 143, ал. 6 от Закон за движението по пътищата, във връзка с чл. 18а, ал. 2, т. 4 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства. В посочените разпоредби не е предвиден срок за съхранение на МПС с прекратена регистрация в частен имот.

С предложените промени в Наредбата за ИУМПС на практика се въвежда срок от 2 месеца след прекратяване на регистрацията на МПС, след което МПС се счита за ИУМПС, т.е. за отпадък, и извършването на дейности с такова МПС ще попадат в обхвата на Закона за управление на отпадъците, като за тях ще се изисква съответен документ или регистрация по ЗУО, банкова гаранция, съответствие с нормативните изисквания към площадките за дейности с отпадъци и т.н.

Освен това, липсва каквато и да е обосновка на срока от 2 месеца, който според нас е произволно определен, без да са посочени обективни причини за тази продължителност.

Предложената промяна в Наредбата за ИУМПС противоречи на йерархията за управление на отпадъците, уредена в чл. 6, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците и чл. 4 от Директива 2008/98/ЕО[1], според която с приоритет са дейностите по предотвратяване образуването на отпадъци и повторната употреба, както и нарушава конституционно гарантираното право на собственост на гражданите.

2. Относно предложените промени в §1, т. 1, б. „б“ от ДР на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства

С направеното предложение текстът на §1, т. 1, б. „б“ от ДР на Наредбата:

"Излязло от употреба моторно превозно средство" е отпадък по смисъла на §1, т. 17 от допълнителните разпоредби (ДР) на ЗУО, в т.ч.:

б) моторно превозно средство, което не е преминало технически преглед съгласно чл. 32д от Наредба № I-45 от 2000 г. или съгласно чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. за повече от три месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай че то се намира върху държавна или общинска собственост;“

Това предложение е в противоречие с чл. 17 от Конституцията на Република България, който гарантира правото на собственост и неприкосновеността на частната собственост. Забавянето с три месеца на техническия преглед на едно МПС може да се дължи на различни уважителни причини, свързани със здравословното състояние на собственика, продължително отсъствие от страната, пропуск, грешка или др. Забавянето на техническия преглед с такъв незначителен период от време и свързаните с това съществени негативни последици за собственика, а именно автоматичното превръщане на МПС в отпадък, съставляват прекомерна и несъразмерна по тежест санкция за собственика. Още повече, че в случая са обхванати и МПС, съхранявани в частни имоти, които не са загубили стойност за собствениците си.

3. Относно предложението за създаване на буква „г“ в §1, т. 1 от ДР на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства

С проекта на ПМС се предлага създаване на буква „г“ в §1, т. 1 от ДР на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства със следното съдържание:

г) моторно превозно средство с липсващи и/или увредени основни компоненти, чиято липса и/или повреда възпрепятства употребата му по първоначално предназначение.“

Предложението влиза в пряко противоречие и с европейското законодателство в областта на управление на отпадъците и йерархията на дейностите с отпадъци, установена в чл. 6, ал. 1 от ЗУО и чл. 4 от Директива 2008/98/ЕО, според която приоритет следва да имат дейностите по предотвратяване образуването на отпадъци и повторната употреба. Предложението противоречи на основни принципи и приоритети на европейската политика в сферата на отпадъците, които целят да насърчат удължаването на живота на предметите и тяхното ремонтиране с цел намаляване на образуването на отпадъците. Освен това, разпоредбата засяга основни човешки права и нарушава основни правни принципи, в т.ч. правото на собственост и неприкосновеността на частната собственост.

Текстът е неясно формулиран, което създава предпоставка за различни тълкуване и прилагане в практиката и поражда риск от административен произвол, както и не отчита степента на увреждане на съответния компонент, възможността за замяна или ремонтиране, естеството на възникналата повреда и възможността за нейното отстраняване.

Предложените промени в Наредбата за ИУМПС не са съобразени и не съответстват и на Приложение 1 към предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно изискванията за кръговост при проектирането на превозни средства и относно управлението на излезлите от употреба превозни средства[2], в което са определени критериите за определяне дали употребявано превозно средство е излязло от употреба превозно средство.

В обобщение, смятаме, че предложените промени в Наредбата за ИУМПС влизат в противоречие с основни правила и принципи на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъците и биха довели до невъзможност за осъществяване на кръгова икономика, което е в противовес с политиката на Европейския съюз, принципите и приоритетите на Зелената сделка и Запазване на екологичния баланс на Европа. Освен това, те нарушават основни човешки права и принципи, установени в Конституцията на Република България.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

*********

[1] [1] Директива 2008/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 година относно отпадъците и за отмяна на определени директиви.

[2] Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно изискванията за кръговост при проектирането на превозни средства и относно управлението на излезлите от употреба превозни средства, за изменение на регламенти (ЕС) 2018/858 и 2019/1020 и за отмяна на директиви 2000/53/ЕО и 2005/64/ЕО.

 

 

 

 


БСК възразява срещу проекта за промени в наредбата за излезли от употреба МПС
Добави мнение