Седем въпроса за нивото на автоматизация в българската индустрия – ежегодното проучване на ПАРА (член на БСК) цели да разбере до каква степен българското производство е автоматизирано и какви възможности и предизвикателства създава автоматизацията пред бизнеса.

Данните от проучването ще бъдат оповестени на годишното издание на Robotics Strategy Forum 2021, на 29 септември, София Тех Парк. Безплатен билет можете да запазите ТУК.

Проучването се разпространява с любезната подкрепа на БСК (Българска Стопанска Камара) и Company GuruTLL MediaRobotics-BulgariaИнженеринг РевюЕЛ Медиа, и Инженер.bg  

Анкетата “Седем въпроса за нивото на автоматизация в българската индустрия” може да попълните ТУК (отнема две минути).

Предвид силно чувствителната информация по никакъв начин индивидуалните отговори няма да бъдат споделяни. Личните Ви данни са защитени и публичното им разгласяване ще бъде възможно ЕДИНСТВЕНО под формата на общи резултати. 

__

Какво казват данните за миналата година?

В проучването от 2020 година половината от компаниите споделят, че пандемията им е повлияла негативно:

  • 41% от компаниите посочват, че пандемията е забавила плановете им за автоматизация
  • 9% посочват, че пандемията е отложила плановете им за автоматизация
  • 38% посочват, че пандемията не е повлияла на плановете им за автоматизация
  • 19% посочват, че пандемията е ускорила плановете им за автоматизация

Компаниите, попълнили анкетата, оперират предимно в химическата промишленост, производство на датчици за умен дом, производство на електроника, машиностроене, ХВП, автомобилостроене и други.

Компаниите, попълнили анкетата на PARA, ползват общо 219 робота. От тях 17 са на образователна институция и не се ползват директно в производствения процес. За финалните данни в анкетата са взети двеста и два (202) индустриални робота, като 46% от тях (92 на брой) са използвани в четири фабрики за автомобилни компоненти.

По нашите данни, основен ползвател на индустриални роботи за 2020 г. е автомобилната промишленост у нас. По изчисления на PARA, средно по 1 робот на 45,85 служители помага в 4 фабрики за автомобилни компоненти у нас.

Останалите 54% от роботите се ползват в машиностроенето, ХВП, автоматизация и производство на електроника, където средно 1 робот помага на 70,66 служители в компанията.

На 9 септември ФАНУК България и ПАРА със съвместен безплатен уебинар на тема „Роботизацията в България – примери от практиката“.


Проучване „7 въпроса за нивото на автоматизация в българската индустрия“
Добави мнение