06.10.2021

На 29 септември се проведе Robotics Strategy Forum 2021 – Chips, batteries and industrial automation. В сграда Инкубатор, София Тех Парк бяха представени над 20 различни вида роботи и индустриални решения. Физически гостите имаха възможност да разгледат индустриалните машини на Schneider Electric, летящите роботи на FESTO, както и разработката за фармацевтичната индустрия между технологичните центрове на Бостън и София.
Робот за полупроводниковата индустрия, обучителен робот и колаборативен робот представиха съответно от Милара Интернешънъл, FANUC и Гига Аутомата.
На специален щанд SPESIMA имаха възможност да покажат проекти свързани с реинженеринг на индустриални роботи и използването на различни видове манипулатори, в индустрията.

По време на офлайн експото, в Clubhouse се провеждаше паралелното заснемане на панелите. Представители на българската индустрия в лицето на Siviko, Strypes, International Power Supply, Rapid Progress, SIN Cars, Milara International споделиха експертно мнение по темите:

  • THE GLOBAL CHIP SHORTAGE
  • SMART GRID, BATTERY, AND ENERGY STORAGE GROWTH
  • THE INDUSTRIAL AUTOMATION GROWTH
  • INNOVATIONS IN ROBOTICS

Къде е България в доставките на чипове и кои са причините за забавянето?

COVID кризата, политическата обстановка и оскъпените процеси на доставка са основните причини за забавянето според Красимир Петков от Милара Интернешънъл, Петър Статев от Смартком/София Тех Парк и Ангел Узунов от Strypes.

Тримата се съгласиха, че държавата трябва да създаде здравословна икономическа среда и добра образователна система, които да се превърнат в основа за развитието на високотехнологични производства. По думите на Петков бъдещето е в микропроизводството на нанотехнологии, които ще променят света.

Индустрия 4.0 по примера на ФЕСТО

В специални сесии Андреас Xьолшер от концерна ФЕСТО сподели опит в Индустрия 4.0 и успешните практики на компанията. Д-р Хьолшер сподели, че България е важна дестинация за ФЕСТО не само заради разработката, но и за производствения капацитет у нас.

Дай за да получиш – примерът на Schneider Electric

Калоян Георгиев от Шнайдер Електрик представи Стартирай 4.0 – безплатно индустриално състезание в подкрепа на дигитализацията на българската индустрия. Компанията цели да подпомагане българската индустриална общност по пътя на дигиталната трансформация в производството.

Какво е развитието на изкуствения интелект и фабриките на бъдещето?

Представители на Ocado Technology, FESTO, Bosch.IO и Technology Valley дадоха редица примери как AI подпомага дейността им – от чат ботове през следене на производствени данни, до управление на роботи в автоматизирани складове и чат ботове.

Колко автоматизирана е българската индустрия?

От PARA ежегодно провеждаме свое проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия и плановете на предприятията, свързани с автоматизацията. През тази година 24 предприятия попълниха анкетата ни, която не считаме за представителна извадка за цялата българска индустрия, но считаме, че може да бъде добър индикатор за микро тенденциите в производството у нас.

В предишните ни анкети по-голямата част от българските предприятия бяха заявили желание да инвестират в дискретна автоматизация на производството. През тази година обаче, софтуерната автоматизация на процесите е водеща, като 50% от анкетираните предприятия са заявили желание да вложат в такава.

Коя дейност е най-желана за автоматизация

Традиционно най-желаната дейност за автоматизация сред анкетираните предприятия от PARA е производството. Тази година тенденцията се променя, като събиране и обработване на данни е топ отговор с 58% от предприятията са изявили желание да автоматизират тази дейност. Този отговор загатва за изграждане на производствена инфраструктура в българската индустрия, която генерира все повече данни.

Основният размер на бюджета за автоматизация сред анкетираните предприятия е до 100 хил. лв., като 46% от предприятията са посочили този размер.

Променят се и мотивите за автоматизация, досега водещ мотив сред анкетираните предприятия за инвестиции в автоматизация беше увеличаването на производството. През настоящата година водещият мотив е друг - оптимизация на разходи с 58%, като с 54% следва интеграция на процесите, с 50% - повишаване на качеството, с 42% увеличаване на производството и с 38% - липса на работна ръка.

Какъв тип роботи биха помогнали

При въпросът „Какъв тип роботи биха помогнали на производството ви?“, водещ отговор са роботите за монтаж на компоненти с 33% от анкетираните предприятия.

Данните сочат, че най-желаната автоматизация е софтуерната, най-масовият бюджет за автоматизация у нас е до 100,000 лв., най-желаната дейност за автоматизация са събирането и обработването на данни, а основният мотив за автоматизация са оптимизация на разходи и интеграция на процесите. Тези отговори са логически свързани помежду си. От тях можем да заключим, че през следващата година българските предприятия ще се концентрират върху изграждането на дигитални активи – такива могат да варират от създаването на дигитални близнаци и симулиране на производствените процеси, системи за контрол на качеството и проследяване на производството, RPA решения, въвеждане на облачни технологии, интернет на нещата до големи масиви данни и други цифрови решения.

Кой подкрепи събитието?

Robotics Strategy Forum 2021 - Robots, Industrial automation, Chips, Batteries бе открито от д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, и Генчо Керезов - заместник-кмет на Столична община по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", който дискутира иновативни проекти в областта на автоматизацията на община София, политики за развитие на технологичната общност в столицата и инвестиционни практики за подкрепа на иновациите.

Innovative Sofia и Американска търговска камара (AmCham) бяха институционални партньори на събитието.

Благодарим за отразяването на TLL Media - издателството на българската индустрия, ЕЛ МЕДИА, Инженерният Портал Инженер.бг, Мениджър Нюз, Ratio, Trending Topics SEE, The Recursive, Българска национална телевизия. БНТ, BTV, DigitalK, Technology.bg и всички представени в на http://www.rsf2021.para.expert/

Пълен запис на събитието може да бъде намерен ТУК

Автоматизацията в българската индустрия – резултатите от годишната анкета на PARA

 

                                                 

Дата: 06.10.2021

Източник: PARA

Прочетено: 2646