17.09.2020 - 18.09.2020

През настоящата година се навършват 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората.

Кооперациите имат огромен принос за трудовата и социална интеграция на хората с увреждания. Хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа за техните социални, трудови, културни, спортни, интелектуални и творчески потребности в ТПК.

В резултат на дългогодишното ползотворно сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания, НС на ТПК организира фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Фестивалът ще се проведе в 8 града в страната и ще включва разнообразни събития, които ще допринесат за засилване фокуса на местната общественост към хората с увреждания, но не към техните проблеми и потребности, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени.

Съгласно програмата на фестивала, в Бургас, на 17.09.2020 г. ,от 14.00 ч., в Изложбен комплекс „Флора“ ще се проведе мероприятието „Озеленяваме заедно“. Това събитие ще даде възможност на двойки от хора с увреждания и здрави хора да засадят заедно цветя или дървета в Морската градина. Освен че контактът със земята и природата създава положително въздействие върху психиката на хората, тази инициатива е още един начин хората с увреждания да се погрижат за себе си и за околните и да се почувстват полезни с приноса за общността, в която живеят, като създадат нещо трайно и красиво.

В рамките на фестивала от 14-ти до 18-ти септември, в зала 3 на Изложбен комплекс „Флора“ гражданите и гостите на града ще могат да разгледат интересна фотоизложба. Целта на тази фотоизложба е да се уловят и покажат мигове от дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално-икономическия живот на страната, както и съвременното им присъствие като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел. Представени са и моменти от живота на кооператорите, трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време. Професионалните фотографии ще открехнат за здравите хора прозорец към живота на хората с увреждания, ще разкажат техните истории, ще създадат между тях по невидим начин усещане за близост и топлота.

 

За допълнителна информация

Биляна Накова, НС ТПК

b.nakoff@uniontpk.com

tel: 0888 400 976

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Фестивал “125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания” – Бургас, 17.9.2020 г.