13.10.2020

През настоящата година се навършват 125 г. от учредяването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. От самото си зараждане производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. През годините осигуряват достоен труд, оставайки неизменно близо до хората. Имат огромен принос за трудовата и социална интеграция на хората с увреждания. В кооперациите хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа за техните социални, трудови, културни, спортни, интелектуални и творчески потребности.

В резултат на дългогодишното ползотворно сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания Националния съюз на ТПК организира фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Фестивалът се провежда в 8 града в страната и включва разнообразни събития, които допринасят за засилване фокуса на местната общественост към хората с увреждания, но не към техните проблеми и потребности, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени.

Заключителното събитие от фестивала, в което ще вземат участие специализирани кооперации на хора с увреждания от гр. София и региона, ще се проведе на 13 октомври 2020 г., в Банкя.

Събитието ще се открие официално от кмета на Банкя Рангел Марков, в 10.00 ч., в сградата на Национален профилактично-възстановителен център „Жеравна“ към Националния съюз на трудово-производителните кооперации и ще продължи с разглеждане на фотоизложбата „125 години ТПК“. Архивните фотографии са уловили мигове от дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално икономическия живот на страната, както и съвременното им присъствие като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел. Представени са и моменти от живота на кооператорите, трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време. Професионалните фотографии ще открехнат за здравите хора прозорец към живота на хората с увреждания, ще разкажат техните истории, ще създадат между тях по невидим начин усещане за близост и топлота.

След разглеждането на изложбата фестивалът ще продължи с мероприятието „Спортуваме заедно“, което ще се проведе от 11.00 ч. в Централния парк на Банкя. В това мероприятие хора с увреждания ще сформират спортни двойки със здрави хора и рамо до рамо ще изминат определения предварително кратък маршрут. Целта на преживяването, което ще се проведе в духа на олимпийския принцип, е да се създаде усещане за сплотеност и да се изтъкне важността на работата в екип за успеваемостта на задачата.

Фестивалната програма ще приключи с мероприятието „Готвим заедно“, което ще се проведе от 13.00 ч. в ресторанта на Национален профилактично-възстановителен център „Жеравна“. В този кулинарен конкурс хора с увреждания участват с приготвено от тях типично за региона ястие. Те ще обогатят публиката с информация за неговата история и ще споделят от кого са се научили да го приготвят. Ястията ще бъдат дегустирани и оценени от жури, съставено от майстор-готвач, официални лица и хора от публиката. Целта на събитието е да покаже, че любовта към вкусната храна и готвенето е типична за всички хора. Приготвянето на храна ни обединява и ни дава възможност да споделяме таланта си.

 

За допълнителна информация: Биляна Накова, НС на ТПК b.nakoff@uniontpk.com tel: 0888 400 976

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Фестивал “125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания” – София (Банкя), 13.10.2020 г.