02.07.2021

На 2 юли, петък, от 13:00 часа, Българската стопанска камара кани висшите училища на среща-дискусия във връзка с разработването на Националната карта на висшето образование в Република България.

Проектът на Национална карта на висшето образование в Република България (НКВОРБ) е публикуван на Портала за обществени консултации. Картата е разработена в съответствие със Закона за висшето образование и Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021 - 2030 година. С нея се въвеждат националните политики по отношение на развитието на профилната и териториална структура на висшето образование.

Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021 - 2030 година предвижда информацията от НКВОРБ да се използва за балансирано развитие на мрежата от висши училища според потребностите на районите и според реалните възможности, както и за допълнително развиване на системата за контролиран от държавата субсидиран прием в държавните ВУ, в съответствие с националните и регионални потребности и с прогнозите за бъдещо развитие на пазара на труда.

НКВОРБ е разработена в условията на действащи нормативни актове, обвързващи субсидирания от държавата прием в държавните висши училища, както и тяхното финансиране от държавния бюджет със серия от фактори, включително отчитащи качеството на обучението, реализацията на завършилите на пазара труда, оценката за научната дейност, както и получената оценка за програмна акредитация на професионалните направления.

В дискусията са поканени висши училища и научни институции – членове на Българска стопанска камара.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Дискусия „Националната карта на висшето образование в Република България“