19.04.2022

ONLINE конференция „Околна среда България“,
организирана от PRIAevents (Румъния) с партньорството на БСК,
на 19 април 2022 г., от 10.00 часа.

Конференцията е предназначена за компании, специалисти и администрация, занимаващи се с опазване на околната среда в България и Румъния, Литва, Норвегия, Гърция и Молдова, с участието на 2 министри на околната среда – от България и Румъния, и 3 DRS експерти от Литва, Норвегия и Гърция.   

На събитието ще участват компании от сектори производство, търговия на дребно, опаковки, рециклиране, ИТ, енергетика и от други сфери на бизнеса и администрацията.

Ще бъдат обсъждани ключови екологични въпроси като: транспониране на директивите на ЕС, прилагането на депозитна системата (DRS), индустрията и преходът към зелена икономика, събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки.

ПРОГРАМА

 

10.00 - 10:15 - Начало на Live Video Conferecne

10.15 - 12.30 – Онлайн панел - Как транспонираме директивите на ЕС в българското законодателство?

Участници:

  • Борислав Сандов – Заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите
  • Barna Tanczos  Министър на околната среда, водите и горите, Румъния
  • Корнелия Нинова - Заместник министър-председател по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията (*предстои потвърждение)
  • Добри Митрев Председател на УС на Българска стопанска камара
  • Жана Величкова – Изпълнителен директор, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ)
  • Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА)
  • Съюз на пивоварите в България (СПБ)
  • Николай Вълканов – Изпълнителен директор, Съюз за модерна търговия (СМТ) (*предстои потвърждение)
  • Kjell Olav A. Maldum - управляващ директор - Infinitum AS Norway (DRS Norway)  
  • Gaulius Galadauskas – председател на борда на USAD (Администратор на депозитна система за еднопосочно опаковане) / президент на Литовската асоциация на пивоварите
  • Ermis Panagiotopoulos – директор по устойчиво развитие, Natural Mineral Waters Europe
  • Doinița Mihai вицепрезидент по правителствените въпроси, Източна и Южна Европа, TOMRA
  • Julia Leferman – представител RetuRO (DRS System Company Румъния) и президент на Румънската асоциация на пивоварите
  • Alice Nichita – президент на Румънската национална асоциация за безалкохолни напитки 

Теми:

  • Етапът на транспониране на Европейските директиви за околната среда
  • Депозитна система (DRS) в България: Депозитната система (DRS) може да бъде най-ефективният избор срещу замърсяването на околната среда и за оползотворяване на материали. Постига по-високи нива от всяка друга система за разделно събиране на суровини (90% средно, до 97% в някои страни като Германия или Норвегия). Поради това депозитните системи в момента са на фокус в Европа. Норвегия, Литва, Германия, Швеция въведоха депозитна система за бутилки за еднократна употреба. Други европейски страни вече предприемат стъпки за въвеждане на такава система, включително във Франция и Румъния, въвеждането се обсъжда. Чрез Директивата на ЕС за пластмаса за еднократна употреба от 2019 г. ЕС също направи значителен тласък към въвеждането на депозитните системи в много европейски страни. Кога ще започне да функционира депозитната система в България? Как ще се проведе кампанията за повишаване на осведомеността по отношение на разделното събиране? Как ще се популяризира системата и кой ще участва? Как производителите и търговците на дребно могат да си сътрудничат, за да намерят най-ефективния начин за внедряване на DRS системата в България? Какви средства ще отдели държавата за тази система и кога Министерството на околната среда планира да започне да предприема действия по нея? 
  • Събиране и рециклиране на отпадъци: Как ще бъдат постигнати целите тази година? Какво е мнението на бизнеса? Какви допълнителни действия могат да предприемат властите? Отговорност на българските фирми, на населението, на сдруженията на наемателите/собствениците? Как да повишим осведомеността сред компаниите и обществеността? Каква е разширената отговорност на производителя в областта на управлението на отпадъците? Какво могат да направят компаниите за рециклиране и управление на отпадъци? Ами местните власти? Въвеждане на ефективни стимули за гражданите да разделят отпадъците, включително „плащаш колкото изхвърляш“? Каква е ролята на приложенията и технологиите като цяло за по-голяма прозрачност? 
  • Енергия за по-зелена страна: Как енергията може да бъде стремеж към по-приятелска среда в България? Какви са държавните програми за това? Какво инвестираха компаниите за по-зелено бъдеще?

12.30 - 13.00 ч. – Въпроси и отговори. Заключения

 

За да се регистрирате безплатно онлайн, моля, попълнете ФОРМУЛЯРА ТУК.

За повече подробности вижте ТУК.

Работен език български.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Онлайн конференция