12.04.2022

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (член на БСК), В развитие, 11.04.2022

Иновациите са тези, които ще помогнат на пивоварната индустрия след удара от пандемията и на фона на войната в Украйна. Себестойността на единица продукт е много по-ниска при компаниите, които са въвели иновации. "Умният" бизнес е подготвен и може да удържи на тези непредвидени и форсмажорни причини. Това заяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Радомирова коментира проблемите пред сектора. Тя отбеляза, че в началото на войната е имало напрежение, тъй като някои компании внасят стъклен амбалаж от Украйна. Това е преодоляно, но очакванията все пак не са позитивни, стана ясно от разговора.

"Индустрията и при нас, и на глобално ниво е изправена пред много големи предизвикателства. Към момента няма недостиг на каквито и да е материали и суровини, които да затрудняват работата на компаниите, още повече, че сме в началото на пиковия сезон, когато се осигурява 60% от пивото в страната".

По думите на Радомирова всяка компания сама взима решения какви да са цените на пивото, а последните статистически данни сочат лек ръст.

"Все още няма анализи и прогноза на ниво бранш как ще се развива цялостно индустрията. Със сигурност се знае, че винаги, когато има инфлация и натиск върху домакинствата, безспорно това се отразява и върху продажбите".

Според госта притесненията относно енергийните доставки на сектора донякъде се потушават от мерките на компаниите по отношение на кръговата икономика и многото вече направени инвестиции в сферата.

"Има диверсификация. Тя не е достатъчна да компенсира необходимостта от газ, но така или иначе се работи в тези насоки".

Радомирова отбеляза, че не се очаква износът на българска бира да бъде повлиян от войната, тъй като Русия и Украйна не са пазари, на които страната ни е активна.

Друга тема, която експертът коментира, е инициативата "Пластик пак България", която цели намаляване на пластмасовите отпадъци у нас. Целия разговор вижте във видео материала.

ВИДЕО

Дата: 12.04.2022

Източник: Телевизия Блумбърг

Прочетено: 1419