11.07.2022 - 14.07.2022

Повече от 40 участници от 9 европейски държави ще се съберат през следващата седмица за заключителна конференция и учебно посещение в Полша. БСК ще бъде представена от Илияна Павлова и Мартин Стоянов, а старозагорски регион от двама представители на Общината и Тракийски университет.

Партньорите от консорциума на проект BE-Rural, заинтересовани страни от целевите региони в България (Стара Загора), Латвия, Полша, Румъния и Северна Македония, както и други участници, ще обсъждат резултатите от дейностите на проекта през последните 3 години. Ще се споделят добрите практики и научени уроци от работата с местната общественост в целевите региони от тези 5 държави, във връзка с процеса по изработване на стратегии за развитие на биоикономиката на регионално ниво.

Ще се обсъдят и отправят политически препоръки към институциите на Европейската комисия по отношение на ефективното съвместно създаване на дейности и мерки за биоикономиката на регионално ниво.

Ще се споделят резултатите и от наскоро проведеното в България виртуални изложение за продукти на биоикономиката, с което обществеността в Област Стара Загора имаше възможност да се запознае през май и юни 2022 г.

Участниците в конференцията в Полша ще посетят също някои производствени единици около лагуната Висла, където ще се запознаят с практики на оползотворяване на биомасата и остатъци от морски ресурси и улов за целите на биоикономиката. 

Събитието е част от европейския проект BE-Rural „Осъществяване на потенциала на регионалните и местните биоикономики“, финансиран по програма Хоризонт 2020 на ЕС за научни изследвания и иновации.

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Заключително събитие по проект BE-RURAL за развитие на биоикономиката, Полша, 11 – 14 юли