06.10.2023

Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), която представлява производителите на черни и цветни метали и металургични продукти, в партньорство с европейски и национални структури инициира действия за приемане на план и пътна карта за прехода на България към дигитална и екологична икономика.

Първата съвместна проява на БАМИ и г-н Радан Кънев, член на ЕП, с институционална подкрепа на Българска стопанска камара, е организираната Кръгла масаЕвропейски регламенти за нулеви емисии. Да превърнем  предизвикателствата пред България в успешен път за развитие”. Събитието ще се проведе на  6 октомври 2023 г. от 11 часа в сградата на НС, пл. Народно събрание № 2, зала Запад.

Решението за общи действия е обосновано от нарастващото търсене на метали на европейските и световни пазари, включително на Секторът на металите играе ключова роля в улесняването на зеления и цифровия преход на ЕС, като дава възможност за няколко стратегически вериги за стойност в основата на икономиката на чистите технологии. В периода на ускорената декарбонизация и дигитализация на цялата световна икономика се повишат не само количествата, но и изискванията към използваните метали. Производителите трябва да се справят предизвикателствата, да отговорят със сигурност и устойчивост на предстоящата двойна трансформация.

Българската металургия има амбицията да осигури повече основни метали за производството на батерии, технологии за възобновяема енергия, мрежи, но и на другите критични и от стратегическо значение суровини. В същото време предприятията ще осъществяват собствения преход към декарбонизация, кръгова икономика и намаляващ отпечатък върху околната среда.

Постигането на тези цели изисква всеобхватна индустриална политика, която да обединява структурите на държавното управление и на гражданското общество за общи действия в подкрепа на българските производители, да са конкурентоспособни в световен мащаб. Един ефективен процес на сътрудничество, основан на диалог с всички заинтересовани страни, ще бъде от решаващо значение за намиране на верния и приложим ЗЕЛЕН ПЪТ на развитие за България.

ПРОГРАМА

 

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Кръгла маса: „Европейски регламенти за нулеви емисии. Да превърнем предизвикателствата пред България в успешен път за развитие”