Прочетено: 1461

ТВ+, Новини, 25.08.2017 г.

Синдикати и работодатели отново са на различно мнение, този път по отношение на „възнагражденията на командированите работници.“ Темата стана актуална, тъй който беше една от обсъдените при посещението на френския президент Еманюел Макрон. Предложението за промяна в Директивата за командированите работници е на ЕК. Предстои то да бъде обсъдено, а решение ще се вземе през октомври. 

Според предложените промени, ако български работодател ви командирова в друга страна-членка, той ще бъде задължен да ви плаща възнаграждение и осигуровки, които получават и колегите ви в съответната държава. 

ДИМИТЪР БРАНКОВ БСК: "Следва да се има предвид, че има много силна опозиция. Не просто само от страна на новите страни- членки, но и от страна на европейския бизнес.Освен всичко друго става въпрос за една огромна бюрокрация, тъй като, ако вас ви да речем краткосрочно или по- дългосрочно това означава сключване на нов трудов договор.“

Синдикатите приветстват намеренията за промяна в директивата. За тях равния труд, трябва да е с равно заплащане. В момента всеки командирован работник се осигурява по силата на законодателството на държавата, която го изпраща. Например в размера между нашите и френски осигуровки има близо двойна разлика. 

ВЕЛИЧКА МИКОВА „ПРАВНА ЗАКРИЛА НА ТРУДА“- КНСБ: „Френският президент предлага 1 година, след като е командирован българският работник съответно да започне осигуряването, така както предвижда френския осигурителен закон. Тоест ще се повишат осигурителните вноски и ще са за сметка на българските работодатели, с което предполагам бизнесът не е съгласен.“

Често работниците наети от работодател извън приемащата страна са заблуждавани, относно условията на договора. Те попадат в чужда държава, например без да е им е осигурено място за живеене.

ЛЮБОВ ПАНАЙОТОВА ФОНДАЦИЯ „ЕВРОПЕЙСКИ ИНСТИТУТ“: „Много пъти те са лъгани, че квартирата влиза, храната влиза , живеят при скотски условия. По документални филми във френските телевизионни канали напоследък се показаха изключително ужасяващите условия, които някои от работниците трябва да изтърпяват.“

Полемиката по въпроса тепърва предстои, а все още не е ясно как таза промяна би се отразила на пазара на труда у нас. За новините на ТВ+ Десислава Томева.