Д-р Кирил Николчев от 2013 г. е управител на АбВи България - една от водещите научноизследователски компании в сферата на хепатологията и имунологията

Д-р Николчев, какво е важно да знаем за вирусния хепатит С?

Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C и се предава основно по кръвен път. Смята се, че в България има 87 000 души с хепатит С и само 10% от тях са диагностицирани. Важно е хората да знаят, че заболяването може да протече безсимптомно и човек да живее 20 и повече години с хепатит С, без да знае. За съжаление, когато се появят първите симптоми, обикновено чернодробното заболяване е напреднало. При голяма част у пациентите болестта се открива в краен стадий, когато вече има цироза или рак на черния дроб. Тогава медицината може да помогне доста ограничено. Затова не бива да отлагаме, а е добре да се изследваме навреме.

Как и къде може човек да се изследва за хепатит С?

Всяка една лаборатория в страната предлага изследване за хепатит С и, ако човек има направление от лекар, може да се тества. Отделно от това, по програмата на нашата компания и Българската стопанска камара във всяка една лаборатория „Рамус“ хората могат да се тестват бързо и безплатно. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. На пациентът се взима кръв и до няколко часа резултатът е готов. Тази година Министерството на здравеопазването прие „Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити“ и се очаква много скоро здравноосигурените лица над 40 г. да могат да се тестват при личните си лекари в рамките на програмата.

Защо точно хората над 40 г. трябва да се тестват за вируса на хепатит С? Някакъв специфичен риск ли има при тях?

Вирусът на хепатит С е открит през 1989 г., така че преди това не се е знаело, че може по кръвен път човек да се зарази с него. Преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти у нас не са тествани за хепатит С и е възможно човек, който е имал стоматологична или медицинска интервенция по това време, да е заразен.

В обществото битува схващането, че „нормалните“ хора не могат да се заразят с хепатит С, че това е болест, която засяга предимно употребяващите наркотици. Така ли е наистина?

Всъщност хепатит С може да засегне всеки, защото заразяване става по кръвен път, така че всяка манипулация, при която има опасност от досег с кръв – татуировки, пиърсинг, маникюр и пр., крие рискове. Разбира се, медицинските и стоматологични интервенции - също.

Какво е лечението за хепатит С и достъпно ли е за българските пациенти?

Хепатит С вече е лечимо заболяване в близо 98% от случаите. Новите терапии за хепатит С са достъпни по Здравна каса и са напълно безплатни за здравноосигурените пациенти. Приемат се между 8 и 12 седмици под формата на таблетки.

***

За АбВи:

  • Американска биофармацевтична компания с над 48 000 служители в 70+ страни
  • 5.8 млрд. долара, инвестирани само за 2020 г. в научноизследователска дейност
  • Основни терапевтични области: имунология, хепатология, неврология и хематология

В България

  • 5-та по големина фармацевтична компания в България (за 2020 г.)
  • 10 000 пациенти, включени в програми за подкрепа на компанията
  • 7 млн. лв., инвестирани в клинични проучвания
  • 75+ служители

 

Дата: 14.09.2021

Прочетено: 513