Десислава Авджиева, управител на Alternative Advertising и председател на Асоциацията на жените-предприемачи в България „Селена“ 

Десислава Авджиева е дългогодишен предприемач и управител на Alternative Advertising – агенция за организиране на събития и създаване на идентичност на марката. Председател е на Асоциацията на жените-предприемачи в България „Селена“ (член на Българската стопанска камара). Десислава Авджиева е лектор, водеща на редица бизнес събития и, не на последно място, е част от бутикова компания в областта на виртуалната и добавената реалност. В последните 6 години е едни от малкото експерти - практици по маркетинг, PR и реклама, личен и бизнес бранд, като помага на различни бизнеси как да се утвърдят по-успешно на пазара. 

***

Какво Ви мотивира да изберете пътя на жената-предприемач?

Преди 15 години не стартирах своя бизнес с цел просто да имам бизнес. През годините пътят ми беше изпълнен с трудности и предизвикателства, които на моменти ме караха да се замисля дали да продължа. Мотивира ме да измислям рекламни кампании, да създавам неща, които да остават в съзнанието на хората дълго време. В работата ми това са рекламни послания, събития, социални кампании, PR кампании. Смятам, че ключът към успеха е внимание към детайлите, усърдие и последователни действия.

Кога една жена е успешна?

Вярвам, че успехът за една жена е баланс между личния и професионалния живот, без нито едното да преобладава пред другото. За да се постигне този баланс, вярвам, че е важно да имаш хармонични отношения с най-близките си и да се занимаваш с неща, които те правят щастлива и удовлетворена.

Председател сте на Асоциация на жените-предприемачи в България „Селена“ – повече дава или повече взима активното участие на жена със собствен бизнес в НПО?

Интересен въпрос, на който отговорът ми е, че взима и ти дава. В едни периоди повече взима, а в други изненадващо дава. Често това, което ни дава, не е материално, докато това, което ни отнема, може да бъде и материално. Не бих казала, че има човек, който приема ръководна позиция в неправителствена организация с идеята да взема, а да дава време, ентусиазъм, мисъл за общото.  Разбира се, ако това не се оценява и се приема като даденост, усещането е за „душевно ограбване” и води до демотивация.

Според мен, да бъдеш председател на асоциация или неправителствена организация е свързано с утвърждаване на позиция и със значителни усилия, които се извършват всекидневно. Често това изисква колективни усилия, въпреки това, председателят носи основната отговорност за посоката на развитие на неправителствената организация и очакванията към него са значителни.

Какви са дейностите на Асоциацията?

Дейностите на нашата асоциация са насочени към създаване на събития, които целят да подобрят личностните и професионалните умения на всеки един от нашите членове. Стремим се да им предоставяме различни възможности за развитие, както на личностно, така и на професионално ниво в България и по света, но без да напускаме географски България.

Какви са ползите от членството?

Предимствата от членството в нашата асоциация включват: Преференциални условия за участие във всички наши събития; Подкрепа и информация относно актуалните новини в областта на предприемачеството; Отстъпки при участие в партньорски събития на нашата асоциация и нашите членове; Възможност за споделяне на контакти и специални отстъпки с над 70 бизнес дами; Популяризиране на бизнеса им чрез нашите канали, за да представят своя бизнес пред по-широка аудитория; Отстъпка от платени обучения за членовете на нашата асоциация, на утвърдени специалисти, както и от различни бизнеси.

Какъв съвет бихте дали на дамите, които сега стартират собствен бизнес?

Съветът ми към дамите, които в момента започват свой собствен бизнес, е първо да преосмислят какво всъщност означава да бъдеш жена със собствен бизнес. Важно е да имат реална представа за отговорностите и задълженията, които идват с тази роля. Това, че имаш нещо твое, не означава, че можеш да правиш каквото и когато искаш. Възможно е да изпаднеш в големи финансови загуби. Ключът към успеха в предприемачеството, според мен, е да бъдеш настойчив и решителен, дори когато се сблъскваш с предизвикателства на живота.

Вж. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ

Дата: 05.03.2024

Прочетено: 108