Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) в различни икономически и обществени сектори става все по-бързо и образованието не прави изключение. Специално в професионалното образование, ИИ ще предизвика промени, които ще повлияят на начина на обучение, от една страна, а от друга – ще доведат до облекчаване на административната тежест. ИИ ще даде възможност да се предлага персонализирано обучение, да се адаптират учебните планове и програми съобразно изискванията на бизнеса и да се осигури по-добра подкрепа за учениците. Чрез разбиране на дълбоките последици от въвеждането на ИИ в професионалното образование, образователната система ще може по-добре да подготви учениците за успешна реализация на пазара на труда.

Какво разбираме под ИИ?

Европейският парламент дава определение, според което ИИ е способността на една машина да демонстрира умения, присъщи на хората – да разсъждава, да се учи, да планира. Това са технически системи, които наблюдават околната среда, получават данни (които са подготвени от другиго или които набират сами), преработват ги и извършват действия, свързани с постигането на конкретна цел. Системите на ИИ са способни да адаптират поведението си, като анализират резултатите от предишни действия и работят автономно.

А какво е умението, свързано с ИИ?

Това е всяко умение, което е необходимо, за да се работи и взаимодейства в професионална среда с технологии, свързани с ИИ.

Уменията, свързани с ИИ, стават все по-ключови в професионалния свят. За учениците, които са избрали професионално обучение, уменията как да боравят с технологии, свързани с ИИ, стават основна компетентност. Тези умения варират от работа с машини, задвижвани от ИИ, до интерпретиране на данни, преработени от ИИ, и те стават все по-критични за много индустрии, като например, секторите на автомобилостроенето, ИКТ и производството.

Говорейки за ИИ, обаче, следва да имаме предвид и дигиталните умения на населението и на учениците, в частност. Според последната статистика на Евростат за основните дигитални умения на населението от 2023 г., България е на предпоследно място в Европейския съюз, като след нас е само Румъния. Това означава, че за да можем успешно да въвеждаме ИИ в професионалното образование, следва още много да се работи по подобряване на базовите дигитални умения.

Какви са предимствата на използването на ИИ в професионалното образование?

Персонализирано обучение

Платформи, базирани на ИИ, могат да анализират силните и слабите страни на всеки ученик и това ще даде възможност уроците да се преподават съобразно тези анализи. Така всеки ученик ще получава обучение, което извлича максималния му потенциал. Този персонализиран подход ще гарантира индивидуалния напредък на учениците, като им се осигурява целенасочена подкрепа в областите, които ги затрудняват.

По-качествено практическо обучение

Виртуална реалност, управлявана от технологии, базирани на ИИ, ще даде възможност за упражняване на технически умения в безопасна за учениците среда – например, в областта на машиностроенето, електротехниката, автомобилостроенето и др., където в реална среда има рискови дейности, опасни за извършване от още неопитните ученици. Тази контролирана среда ще им осигури практически опит чрез различни ситуации, а и ще им даде възможност за упражняване на множество реални ситуации, които ще подобрят уменията им.

Обучение съобразно изискванията на бизнеса

Основното предимство на ИИ е, че чрез него учебните програми могат да се актуализират, така че по-адекватно да отговарят на търсенето на бизнеса. Чрез ИИ могат да се анализират данни за развитието на пазара на труда и чрез обявите за работа да се проследяват търсените умения. ИИ може да бъде в помощ и при разработването на учебни материали и модули, които да отразяват последните технологични постижения в конкретния икономически сектор.

По-добра подкрепа за учениците

Обучителни платформи, базирани на ИИ, дават пряка подкрепа на учениците в обучението извън класната стая – помагат им при решаването на задачи, обясняват им сложни концепции, отговарят на въпроси, свързани с обучението по конкретната професия. Системи на основата на ИИ могат да предлагат и кариерно ориентиране на учениците, съобразено с техните интереси, умения и кариерни възможности.

По-успешна реализация на пазара  на труда

Чрез използването на технологии, свързани с ИИ, институциите за професионално образование и обучение – особено онези, които предоставят техническо обучение, могат да осигурят ефективно и актуално обучение, което да подготви учениците за бързо променящия се пазар на труда и да гарантира по-успешната им реализация.

Повишаване ефективността на административните процеси в професионалното образование

ИИ променя в значителна степен административните процеси в образованието. Чрез автоматизирането на процеси, като планиране на обучението, оценяване и проследяване напредъка на учениците, ИИ ще намали административната тежест върху учителите. Чрез ИИ ще могат да се прогнозират и проследяват резултатите от ученето, да се идентифицират учениците, за които е необходима допълнителна подкрепа, и да се определят специфичните потребности на всеки ученик.

Предизвикателства и рискове от прилагането на ИИ в професионалното образование

Въпреки безспорните предимства от прилагането на ИИ в професионалното образование, навлизането на технологии, свързани с ИИ, носи своите рискове. Едно от опасенията е свързано с това, че навлизането на ИИ ще отслаби и унищожи връзката учител-ученик, като по този начин обучението ще се дехуманизира. От друга страна, стои рискът от развиване на зависимост на учениците от технологиите, свързани с ИИ, което ще доведе до намаляване на мотивацията им и критическото мислене. И не на последно място, технологиите, базирани на ИИ, са твърде скъпи за масово въвеждане в образованието, което би било предпоставка за създаване на неравенство между различните институции, предлагащи професионално образование и обучение.

В заключение, въвеждането на технологии, свързани с ИИ, има потенциал да преобрази начина, по което се подготвят бъдещите специалисти в различни професии. Използвайки възможностите на ИИ, институциите, предоставящо професионално образование и обучение, могат да дадат нови учения на учениците, да им осигурят персонализирана подготовка, както и да предвиждат уменията, необходими за професиите на бъдещето. Системата на професионалното образование следва да се адаптира към променящия се пазарна труда, така че да осигури на учениците уменията, които са им необходими за успешна кариера в избраната от тях професия. Но тази трансформация създава и допълнителна финансова тежест за професионалните училища. Те ще трябва да осигурят успешно въвеждане на ИИ, но балансирайки между ползите от новите технологии и нуждата от човешката връзка между учители и ученици, както и развитието на критическо мислене у учениците.

За да се случи всичко това, следва с едновременна скорост и добре координирано да се осигури продължаващо обучение на учителите и, по-специално – на учителите по професионална подготовка в умения за работа с ИИ, да се променят държавните стандарти за придобиване на професионална квалификация, като в тях се включат уменията за работа с ИИ съобразно конкретната професия и, не на последно място, да се осигури необходимата на професионалните училища инфраструктура за въвеждане на технологии, базиране на ИИ.

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ

 

Дата: 30.09.2024

Автор: Петя Евтимова, Председател на УС на Фондация за модерно образование

Прочетено: 25