22.03.2013

вж. ВИДЕО

Необходим е ясен преглед на изпълнението на бюджета. Това заяви в предаването "Преди всички" заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков преди днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество. Той се аргументира: 

Бюджетът за 2013-а година е преоразмерен като приходи. През януари имаме с 6% по-малко приходи, отколкото са събрани през януари миналата година. От тази гледна точка е много важно служебното правителство да определи фискалното пространство, с което разполага за посрещане на едни или други разходи. Няма как да не подкрепим частично предложенията на синдикатите за ограничаване на целева група за социално подпомагане. Това би могло да бъдат децата в неравностойно положение. Но преди всичко съкращаването на разходи на бюджета не трябва да върви в посока на съкращаване на инвестиции по вече сключени договори. Може би трябва да се помисли за някои харчове от типа на дискутираните месеци наред 100 млн. лв. за СРС-та, а също и доставки на специално оборудване втора-трета ръка, скандално беше това обсъждане в общественото пространство, говорихме за около 1 млрд. лв. Много важно е да се определи това фискално пространство и какви разходи може да си позволи правителство. Изключително против сме неразплащане на задължения не само по сключени договори, без значение дали са по обществени поръчки и по проекти с европейски средства, но и бързо възстановяване на дължимо ДДС – там имаме проблеми от години. За това не са необходими непременно радикални законодателни промени. Много е важно да не се предприемат действия, които ще блокират решаването на ключовия проблем за икономиката – безработицата. В тази посока вероятно ние ще възразим и ще искаме много детайлизирана оценка на въздействие на всички предложения, които се отправят. 

Бранков посочи, че трябва да се очертае програмата за работа на НСТС за следващите 2 месеца, като това трябва да се случи не само на основата на предложенията на синдикати и работодатели, но и на детайлизирана работна програма на служебното правителство. 

За идеята за различна минимална заплата за различните браншове Димитър Бранков коментира: 

И в момента това се случва на браншово ниво, когато се сключват съответните колективни трудови договори. Следващата седмица ще има подписване на актуализирания договор за металургията в Стопанска камара между синдикати и работодатели, където се договаря ниво от 430 лв. на минималната работна заплата. Но сме абсолютно категорично против на този етап за определянето по административен път на ставки за всички икономически дейности, тъй като те са над 700 на брой по класификатора на секторите на производство и услуги. Това например може да си го позволи една страна като Индия, където има над 1700 ставки за минимална заплата. Не ни е необходимо толкова на брой много ставки. Мисля, че колегите трябва да преосмислят експертно това предложение.

Дата: 22.03.2013

Източник: БСК/БНР

Прочетено: 3807