08.04.2015

Местната организация на Българската стопанска камара в Шумен организира провеждането на кръгла маса на тема „Инфраструктурата на регионите – предпоставка за развитие и растеж”, която ще се проведе на 21 април в града. Това съобщи на среща с журналисти Николай Тончев – председател на Управителния съвет на организацията.

Да бъде изграден първокласен скоростен път Силистра – Шумен – Карнобат – Ямбол – Лесово с мост между Силистра и Кълъраш настоява местната организация на Българската стопанска камара. Международният коридор ще гарантира сигурното и бързо провеждане на трансграничния трафик от Близкия изток и Турция към Североизточна и Централна Европа. Пътят ще помогне за икономическото развитие на все по-изоставаща Североизточна България.

Това съобщи на среща с журналисти днес Николай Тончев – председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара в Шумен.  „Този път няма да се молим на политиците. Ще ги накараме да изпълнят предизборните си обещания и да се погрижат за хората и регионите”, категоричен бе той.

Николай Тончев обясни, че Североизточна България постепенно започва да прилича на най-изоставащия край в страната, какъвто е Северозападът. „Инвеститорите идват, оглеждат нашия район и не предпочитат да инвестират тук, като една от основните причини е липсата на инфраструктура. Анализът ни сочи, че в Южна България има построени четири магистрали и ще започва строежът на пета, скоростният жп път София – Пловдив – Свиленград е пред завършване. В същото време в Северна България няма такова строителство. Автомагистрала „Хемус” се изгражда с години. За скоростни жп линии въобще не можем и да говорим. Причините, които политиците изтъкват защо не е станало, са абсолютно несъстоятелни. Очаквахме в новия програмен период на ЕС да има достатъчно средства в оперативна програма „Транспорт” за подобряване инфраструктурата на региона, но отново нищо няма да се случи. 800 милиона евро от тях ще отидат за софийското метро. С различни лобистки интереси започва да се говори за тунел под Шипка. Това означава, че Североизточна България пак остава някъде затънтена”, посочи Николай Тончев. Той допълни, че заради липсата на условия за развитие на бизнес в Шумен, младите специалисти бягат към София и Пловдив. В същото време работодателите в града не могат да намерят качествени хора за работа.

Николай Тончев информира, че Българската стопанска камара в Шумен организира провеждането на кръгла маса на тема „Инфраструктурата на регионите – предпоставка за развитие и растеж”, която ще се проведе на 21 април в града. Поканени за участие в големия национален форум са вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, народните представители от Ямбол, Шумен и Силистра, представители на местната власт от Елхово, Ямбол, Карнобат, Смядово, Шумен, Хитрино, Венец, Каолиново, Дулово, Алфатар и Силистра. Модератор на срещата ще бъде председателят на Управителния съвет на Българска стопанска камара Сашо Дончев.

„На този национален форум искаме да уведоми политическите сили и правителството, че искаме този нов международен транспортен коридор да бъде разгледан като алтернатива на други варианти, които се предлагат като примерно автомагистрала „Черно море”. Основната грижа на държавата трябва да бъде осигуряване на равнопоставеност на регионите и създаване на възможности за тяхното развитие. Нека кажат защо в Североизточна България не се изгражда една нормална инфраструктура. Говорим за много скоростно завършване на автомагистрала „Хемус” и допълнително изграждане на скоростна жп линия София – Варна”, подчерта Николай Тончев.

Той обяви, че идеята за международния път вече е подкрепена от общинския съвет в Шумен, кмета Красимир Костов и областния управител Донка Иванова. Очаква се на националния форум да бъде приета декларация в подкрепа на изграждането на международния транспортен коридор през Шумен.

Дата: 08.04.2015

Източник: в. Шуменска заря

Прочетено: 2668