02.11.2015

 

СНИМКИ

Разширяването на сътрудничеството между България и Италия и в частност между Българската стопанска камара и италианската работодателска организация Конфиндустрия, бе дискутирано по време на работно посещение в Българска стопанска камара.

От страна на БСК в срещата участваха заместник-председателите Георги Шиваров, Камен Колев, Димитър Бранков и Бранимир Ханджиев - главен директор "Международни организации и програми". От страна на италианската Конфиндустрия в срещата участва Лича Матиоли, председател на техническия комитет за интернационализация и чуждестранни отношения и председател на Индустриалния съюз на Торино, Даниел Краус, главен заместник-директор на Конфиндустрия – Италия и представители на ръководството на българския клон на организацията.

По време на срещата БСК и Конфиндустрия – Италия договориха да проведат серия от работни срещи през 2016 година, на които да обсъдят възможностите за реализирането на общи проекти, както и проучване на бизнес възможностите в двете държави. Двете страни дискутираха позициите си по санкциите срещу Русия, Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, статутът на пазарна икономика на Китай, емисиите от парникови газове и предстоящата среща на високо ниво за климата (Париж, декември 2015 г.), разнообразяването на енергийния микс, подкрепата за европейската индустрия, държавната помощ за екологични цели на предприятията и др.

Конфиндустрия и БСК са членове на най-голямата европейска конфедерация на бизнеса в Европа - Businessеurope. Благодарение на това членство европейските национални, предприемачески организации представят свои актуални становища и позиции по въпроси, свързани с развитието на икономиката на Европа.

Сътрудничеството между БСК и Конфиндустрия датира от 1998 година. БСК организира посещение на бизнес делегация в Италия. По време на форума двете организации, които представляват бизнеса в Италия и България, подписват споразумение за партньорство. Година по-късно, чрез Конфиндустрия, БСК реализира двугодишен проект, чрез който се насърчава двустранното бизнес сътрудничество. През 1999 година, заедно БСК и Конфиндустрия стартират двугодишна програма за създаването на италианско-български смесени предприятия. Шест години по-късно, по повод визитата на италианския президент в София, двете работодателски организации организират нов бизнес форум, в чиито рамки участва и тогавашният президент на Конфиндустрия Лука ди Монтедземоло.

 

Дата: 02.11.2015

Източник: БСК

Прочетено: 3229