25.01.2016

В края на миналата седмица от КТ“Подкрепа“ алармираха, че се наблюдава вълна на ранно задължително пенсиониране заради „превратно тълкуване на законодателни текстове“. От синдиката твърдят, че е започнало ранно задължително пенсиониране на учители и на работници от различни предприятия, включително АЕЦ „Козлодуй“.

Действително при работещите при първа и втора категория труд има тенденция за ранно пенсиониране, каза в предаването „Нещо повече“ Григор Димитров – директор „Пенсионно осигуряване“ в Българската стопанска камара:

Ние се стараем да изпълним изискването да ограничим възможностите за ранно пенсиониране. Да, обаче годините, които са предвидени хората да работят при тези условия – първа и втора категория труд, са регламентирани строго, защото са свързани с опазване на здравето на хората.

Димитров каза, че в БСК няма сигнали за „превратно тълкуване на законодателни текстове“, както твърдят от КТ „Подкрепа“:

Има нови разпоредби, които са категорични, че онези, които са постъпили на работа и са сключили трудов договор след придобиване на правото на пенсия, трябва да няма ограничения за тяхното освобождаване, за да могат млади хора да постъпят на техните места.

Едно от условията младите хора да работят у нас, а не да заминават в чужбина е да бъдат освободени тези, които са придобили право на пенсия, за могат младите хора да постъпят на пазара на труда, коментира още Григор Димитров.

По думите му вероятно има работодатели, които се възползват от възможността, която им дава закона и освобождават служителите си, придобили право на пенсия, но не може да се говори за вълна от освобождаване на хора.

Цялото интервю с Григор Димитров можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 25.01.2016

Източник: БНР

Прочетено: 2740