10.03.2016

Когато се направи новият модел, всичко ще си дойде на мястото – и държавната администрация, и Здравната каса, и фондовете, и гражданското общество. Това е, което липсва. Сега ние местим фигурите, но не в цялост", каза Григор Димитров за Bloomberg TV Bulgaria.

Нужна е реформа в НЗОК. Ние вървим в погрешна посока, защото моделът е сбъркан. Така проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицински университет и експерт по здравен мениджмънт и Григор Димитров от Българска стопанска камара, член на Надзорния съвет на Здравноосигурителната каса коментираха в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria бъдещето на здравната система на България след решението на Конституционния съд за разделянето на медицинската помощ, предоставяна от НЗОК на два пакета - основен и допълнителен. 

"Трябва да се направи реформа в НЗОК. Когато се направи новия модел, всичко ще си дойде на мястото – и държавната администрация, и Здравната каса, и фондовете, и гражданското общество. Това е, което липсва. Сега ние местим фигурите, но не в цялост", каза Димитров. 

"Моделът е сбъркан. Ние вървим в погрешна посока. Либерализация на системата на здравеопазването, децентрализация, демонополизация. Уж на думи сме борци срещу монополите, а най-уродливият модел не го закачаме. Естествено, че визирам НЗОК и демократизация на системата. Така ние ще престанем да коментираме кой министър какво е казал, а ще се концентрираме да подобряваме една правилно функционираща система", заяви Воденичаров. 

"Решението на Конституционния съд беше очаквано, защото предварително не бяха добре огласени и дебатирани мерките и необходимостта от разделяне на основен и допълнителен пакет. Още в началото се видя, че това е една имитационен механизъм, защото в допълнителния пакет попаднаха много малко клинични пътеки, което обезсмисляше разделянето. Нямаше и ясна визия защо се разделят тези пакети. Това не беше и добре обяснено, и реакцията, разбира се, беше негативна", каза още професорът. "Каквито и корекции да настъпят сега в основния и допълнителния пакет, нищо добро няма да се случи в здравеопазването. Проблемът е в сбъркания модел, който години наред тегне на здравната ни система".

"Последното правителство в началото обяви, че ще има два пакета, но те няма да бъдат разделени в рамките на основния пакет, финансиран от Здравната каса. Заяви се, че това ще бъдат две различни дейности, финансирани по различен начин. Допълнителният пакет трябваше да обедини средствата, които хората дават над масата и под масата. Тези средства да бъдат в специализирани здравни фондове, да излязат на светло. Те са повече от бюджета на Здравната каса. Така могат да бъдат регулирани от държавата и да се защити интереса на хората", каза Димитров.  

Очаквайте видео с целия коментар.

 

Дата: 10.03.2016

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1689